یافته هایی نو از کیش مانوی در فوجیان داده های باستان شناسانه و بازنگری تاریخ مانویت در چین

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه هفت آسمان، دوره: 19، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_HAFT-19-72_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شکری فومشی

استادیار پژوهشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب

سونیا میرزایی

مربی

چکیده

کیش مانوی که آن را مانی در قرن سوم میلادی در بابل و در عصر امپراتوران ساسانی بنیان نهاد، یکی از دین های رایج در تاریخ دوران میانه چین بود. همه آن چه که تا چندی پیش از این کیش در چین می دانستیم، محدود به مدارکی بود که در آستانه قرن بیستم در تورفان چین کشف شده بود. اما در چند دهه اخیر در استان فوجیان، در جنوب شرقی چین، بقایای دیگری از پیروان این دین کشف شد که جلوه های دیگری از آن را نشان داده است. مقاله حاضر که نخستین نوشته فارسی در این زمینه است، می کوشد در ابتدا نشان دهد که کیش مانوی در چه زمانی به فوجیان وارد شد و چگونه توانست به بقا و گسترش خود در این منطقه ادامه دهد. آنگاه، به مهمترین میراث مانویان در این نقطه از چین می پردازیم. این میراث مشتمل بر معابد، نقش برجسته ها، متون، و اشیاء دیگر هستند. جستار حاضر، بر اساس این مدارک اصیل، نشان می دهد که مانویت چینی چگونه خود را در دوره های دشوار تفتیش عقاید زیر پوست آیین های دیگر جای داد و با جذب عناصر متنوعی از آیین های بودایی و دائویی خود را در بطن مذهب مردم چین حفظ کرد.

کلیدواژه ها

مانویت چینی, چین, فوجیان, مدارک نویافته مانوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.