اثر تنش خشکی و غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_AGRY-13-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 386
نویسندگان
گروه کشاورزی زراعت گرایش اکولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، ایران.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، ایران
چکیده
رازیانه (Foeniculum vulgare L.) گیاهی است چندساله که از مهم ترین و پرمصرفترین گیاهان دارویی به شمار میآید و عمدتا به منظور استفاده از اسانس حاصل از آن در صنایع مختلف دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی مورد کشت قرار میگیرد. این تحقیق با هدف بررسی اثرات غلظت های مختلف اسید سالسیلیک بر خصوصیات کمی و کیفی رازیانه تحت شرایط تنش خشکی انجام گردید. آزمایش بهصورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ در شهرستان رزن به اجرا در آمد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح رژیم آبیاری (آبیاری کامل، حذف آبیاری در مرحله ساقهدهی، حذف آبیاری در مرحله غنچهدهی، حذف آبیاری در مرحله گل دهی و حذف آبیاری در مرحله شروع پر شدن دانه) و فاکتور فرعی شامل چهار غلظت مختلف اسید سالیسیلیک (آب خالص، سه، شش و هشت میلیمولار) بود. در تیمار رژیم آبیاری، پس از حذف آبیاری در هر یک از تیمارهای خشکی، مجددا آبیاری (بعد از ۲۰ روز) تا انتهای دوره رشد انجام شد. نتایج نشان داد که دو تیمار عدم کاربرد اسید سالیسیلیک در شرایط حذف آبیاری در مرحله پر شدن دانه و کاربرد شش میلیمولار اسید سالیسیلیک در شرایط حذف آبیاری در مرحله گل دهی، به ترتیب با ۳/۲۱ و ۳/۲۰ عدد شاخه فرعی در بوته، بیشترین انشعابات فرعی در بوته را به خود اختصاص دادند. تیمار کاربرد هشت میلیمولار اسید سالیسیلیک در شرایط حذف آبیاری در مرحله پر شدن دانه بیشترین تعداد چتر در بوته و وزن هزار دانه را از خود نشان داد. بیشترین تعداد چترک در چتر متعلق به تیمارهای کاربرد شش و هشت میلیمولار اسید سالیسیلیک در شرایط حذف آبیاری در مرحله پر شدن دانه بود. کمترین مقادیر دانه در چترک در سطوح مختلف اسید سالیسیلیک در شرایط حذف آبیاری در مرحله گل دهی ملاحظه گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای کاربرد صفر و سه میلیمولار اسید سالیسیلیک در شرایط آبیاری کامل با تولید بیش از ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.کلیدواژه ها
خصوصیات کمی و کیفی, رژیم آبیاری, محلول پاشیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.