بررسی اثر سمیت عصاره های هیدروالکلی گیاه پونه و مرزه تابستانی بر رده‎های سلولی سرطان سینه انسانی ( MCF-۷و MCF-۱۰)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پزشکی نوید نو، دوره: 24، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_NNJ-24-77_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیت محبی فر

کارشناسی ارشد سلولی و مولکولی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، مرکز بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لرستان، ایران

هانیه یزدانی

کارشناسی ارشد سلولی و مولکولی، گروه زیست شناسی، مرکز بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لرستان، ایران

سمیه نوریان

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه زیستشناسی، مرکز بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لرستان، ایران

رضوانه ترابی گودرزی

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، گروه زیستشناسی، مرکز بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لرستان، ایران

یاسین سرواهرابی

دکتری تخصصی میکروبیولوژی، گروه زیستشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: سرطان پستان یکی از بدخیمی های مهم می باشد که از هر هشت زن، یک نفر را مبتلا می کند. با وجود روش های درمانی جدید، مرگ ناشی از سرطان هر سال رو به افزایش می باشد. گیاهان دارویی از جمله منابع مهم ترکیبات ضد سرطان هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی گیاه پونه و مرزه تابستانی بر رده های سلولی MCF-۷ و MCF-۱۰ (سرطان پستان انسانی) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد و روش ها: مطالعه حاضر در آزمایشگاه دانشگاه آزاد بروجرد در سال ۱۳۹۹ انجام شد. پس از تهیه عصاره هیدروالکلی هر دو گیاه، اثر غلظت های مختلف ۱۲۵،۶۰،۳۰،۱۵،۷،۳ و ۵۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر گیاه پونه و مرزه تابستانی بر رده های سلولی تهیه شده از بخش تومور بانک انستیتو پاستور ایران به مدت ۲۴، ۲۸ و ۷۲ ساعت مورد بررسی قرار گرفت. اثر سمیت سلولی با استفاده از روش MTT () ارزیابی شد. جذب نوری نیز توسط دستگاه الایزا در طول موج ۵۷۰ نانومتر اندازه گیری گردید. در این مطالعه از روش های آماری آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. شناسایی ترکیبات توسط دستگاه GC/MS (Gas chromatography–mass spectrometry) صورت گرفت. یافته ها: بالاترین درصد مهار رده سلول های سرطانی MCF-۷ و MCF-۱۰ در عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه تابستانی در غلظت ۵۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر به میزان ۵۵۸/۹۶ درصد و در گیاه پونه با همین غلظت معادل ۵۴۷/۸۸ درصد بود. نتیجه گیری: نتایج نشان دادند که عصاره هیدروالکلی برگ گیاه پونه و مرزه تابستانی، اثر سمیت سلولی قابل توجهی بر رده سلول های سرطانی داشته و منجر به مهار شدید رشد رده سلولی سرطانی شده است.

کلیدواژه ها

پونه, سرطان سینه, عصاره هیدروالکلی, مرزه تابستانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.