نقش فناوری های نوین ارتباطی در گسترش دیپلماسی در عرصه بین الملل (مورد مطالعه: استادان دانشگاه، کارشناسان و پژوهشگران رسانه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای ارتباطی، دوره: 28، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_CRIRIB-28-105_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد برجعلی زاده

دکتری علوم ارتباطات، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران

علی جعفری

دکتری علوم ارتباطات، استادیار گروه علوم ارتباطات، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران

ناهید کردی

دکتری علوم ارتباطات، استادیار گروه علوم ارتباطات، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

تحولات برآمده از پیشرفت بی­ سابقه فناوری های نوین ارتباطی با تاثیر بر مناسبات بین المللی و تغییر در معادلات جهانی، زمینه ظهور و گسترش دیپلماسی نوین را فراهم ساخته است. پژوهش حاضر، درصدد شناخت نقش فناوری های نوین ارتباطی در گسترش دیپلماسی در عرصه بین الملل است. روش پژوهش، از نظر دستیابی به هدف، از نوع کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، از نوع پیمایشی و ابزار آن پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش، متشکل از استادان دانشگاه، کارشناسان و پژوهشگران رسانه سراسر کشور در سال ۱۳۹۷ و حجم نمونه دربرگیرنده ۴۰۲ نفر است. برای انتخاب واحد تحلیل از روش طبقه بندی خوشه ­ای سهمی ه­ای و برای انتخاب نمونه های پژوهش، از نمونه­ گیری غیر احتمالی قضاوتی در دسترس استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که فناوری های نوین ارتباطی از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، اینترنت، ماهواره و روزنامه ­نگاری سایبری بر گسترش دیپلماسی در عرصه بین­ الملل تاثیر می­ گذارند. بیشترین میزان تاثیر نیز به متغیر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی اختصاص دارد. همچنین از میان مولفه های مورد مطالعه، اینترنت و فضای مجازی در جابه جایی عناصر قدرت از فضای حقیقی به فضای مجازی، نقش برجسته ­ای ایفا می­ کنند و شبکه­ های اجتماعی مجازی و شبکه ­های تلویزیونی ماهواره ای در پیشبرد دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران سهم بسزایی دارند.

کلیدواژه ها

رسانه, دیپلماسی, فناوری های نوین ارتباطی, قدرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.