ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه های وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی با استفاده از مدل تحلیل شکاف لایب کوال: مطالعه موردی کتابخانه های مناطق سیستانی استان سیستان و بلوچستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون مدیریت اطلاعات، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STIM-7-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی مسرور علی نودهی

استادیار، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مونا اسالم نژاد گیلوایی

استادیار، پژوهشکده گیلان شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده توسط کتابخانه های عمومی مناطق سیستانی استان سیستان و بلوچستان و مشخص کردن اختلاف بین خدمات ارئه شده و خدمات مورد انتظار کاربران انجام شده است. روش شناسی: پژوهش حاضر به شیوه کمی و به روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق را کاربران کتابخانه های عمومی شهرهای زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز تشکیل می دهند که ۵۴۴۲ نفر هستند. طبق جدول مورگان، حجم نمونه حداقل ۳۶۱ نفر تعیین شد. ۳۶۵ پرسشنامه تهیه و به شیوه نمونه گیری طبقه ای توزیع گردید که از این میان ۳۶۲ پرسشنامه قابل استفاده بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تی وابسته استفاده شده است. نتایج: در هر سه بعد خدمات (کتابخانه به عنوان مکان، تاثیر خدمت و کنترل اطلاعات) میانگین خدمات ادراک شده به شکل معناداری بالاتر از حداقل انتظار و در عین حال پایین تر از حداکثر انتظارکاربران است. بعد کتابخانه به عنوان مکان، بالاترین امتیاز، تاثیر خدمت دومین جایگاه و کنترل اطلاعات، پایین ترین میانگین را دارند. نتیجه گیری: به رغم پایین بودن فضای فیزیکی، بیشترین مشکل کاربران مربوط به بعد کنترل اطلاعات است. بیشترین ضعف و شکاف مربوط به محتوای منابع و شیوه دسترسی به آن ها می باشد. از این جهت به نظر می رسد بزرگ ترین چالش کتابخانه های این منطقه، تجهیز و تقویت مدارک و منابع و نیز استفاده از ابزارهای الکترونیک و سازگار با امکانات موجود در جامعه است. همچنین، با توجه به ارتقاء جایگاه کتابخانه ها در مراودات و فعالیت های اجتماعی، لزوم توجه بیشتر به بهبود وضعیت فیزیکی ساحتمان و تجهیزات کتابخانه احساس می شود.

کلیدواژه ها

خدمات کتابخا نه ای, کتابخانه های عمومی, سیستان و بلوچستان, نهاد کتابخانه های عمومی کشور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.