نقش نوع پوشش گیاهی برتنوع و فراوانی پرندگان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین همایش منطقه ای منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: RCNRE01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ایروانی

مربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافت

رضا باقری

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافت

رسول سلجوقی

کارشناس محیط زیست

چکیده

زیستگاهای مختلف، گونه های متفاوتی از پرندگان را ایجاد می نماید بنابراین مزارع و باغات ساخت بشرعلت بروز تغییرات در جمعیت های پرندگان هستند.در این طرح برای بررسی تاثیر انواع پوشش گیاهی بر فراوانی و تنوع پرندگان، 6 منطقه متنوع انتخاب گردید. (گزستان ، کنارستان، مراتع تخریب شده ، باغ مرکبات ، نخلستان و مزرعه گندم) در عرصه های مذکور به مساحت یکسان و به مدت 2 سال در زمستان و بهار به روش ترانسکت تنوع و فراوانی پرندگان شمارش گردید. سپس یک مقایسه کمی و کیفی بین تنوع پرندگان در مناطق مختلف و تراکم پرندگان در هکتار انجام گرفت. و تجزیه و تحلیل آماری توسط تجزیه واریانسANOVA انجام گرفت ومقایسه میانگین تراکم پرندگان در هر منطقه از روش دانکن انجام گردید.نتایج بدست آمده نشان داد در منطقه مزرعه گندم بیشترین فراوانی پرندگان مشاهده شد و اختلاف معنی داری ( 5٪) با سایر مناطق داشت که به وجود مواد غذائی کافی و فراوان بستگی دارد. کمترین تنوع در مناطق مزرعه گندم و مرتع تخریب شده مشاهده شد که تخریب مراتع توسط چرای مفرط و عدم حفاظت آنها و یا تبدیل مراتع به مزارع کشاورزی باعث از دست رفتن امکان آشیانه سازی بسیاری از گونه ها و از بین رفتن آنها می باشد و باعث کاهش جمعیت بسیاری از پرندگان کمیاب و نادر شده و نسل آنها با انقراض روبرو گردیده است. در مناطقی که توسط درختچه های گز و کنار اقدام به احیاء گردیده بود بیشترین تنوع مشاهده گردید زیرا مجدداً محل آشیانه سازی برای پرندگان فراهم گردیده بود و پرندگانی از راسته ماکیان سانان (تیهو ، کبک، جیرفتی و دراج ) که اکثرا در خطر انقراضقرار دارند به ندرت در این مناطق مشاهده شدند. که این مورد اثبات می کند که با جلو گیری از تخریب مراتع و جنگلها و تبدیل آنها به اراضی کشاورزی و باغات و احیاء مراتع و جنگلهای تخریب شده می توان محل ساخت آشیانه و مواد غذائی را برای گونه های مختلف پرندگان فراهم نمود واز درخطر انقراض قرار گرفتن آنها جلوگیری کرد و ضمن این کار لازم است مطالعات دقیقی برای حمایت و حفاظت پرندگان کمیاب منطقه همچون (دراج، جیرفتی،تیهو و هو بره ) انجام شود

کلیدواژه ها

زیستگاه، پرنده، مراتع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.