تحلیل ماهیت و جایگاه حق تصویر در حقوق ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در تعلیم و تربیت، روانشناسی، فقه و حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ABUCONPA03_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا خسروانی

فوق لیسانس رشته حقوق، گرایش خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تربت حیدریه

چکیده

درنظام حقوق داخلی، عمده ترین مسائل و مطالب مورد بحث، حول محور مالیت و مالکیت خلاصه می شود. گو آنکه، غیر از این دو عنوان حقی اساسا وجود خارجی ندارد! این در حالی است که حقوقی مربوط به شخصیت انسان ها همچون حق اعتبار و شهرت، حق تصویر و ... وجود دارند که چندان چهره مالی ندارند ولی آنچنان دارای اهمیت می باشند که کمتر انسانی در اهمیت این حق تردید را بر خود راه می دهد و همگان بر اهمیت این حقوق اذعان دارند. وانگهی، همواره بحث ها پیرامون حقوق مربوط به شخصیت انسان ها همچون حق انسان به تصویر خویش، حق مربوط به صدا و امثال ذالک در نظام حقوق داخلی دارای خلاء بوده است ولی با همه ی اینها با دقت در نظام حقوق داخلی و با کنکاشی مختصر در سایر نظام های حقوقی می توان حق انسان نسبت به تصویر خویش را دارای وجودی مستقل از لحاظ مبنایی قلمداد نمود. به گونه ای که نمی توان این حق را زیرمجموعه ای از حریم خصوصی تلقی نمود و ذیل آن جایی داد زیرا حق انسان نسبت به تصویر خویش، حقی منشعب از حقوق مربوط به شخصیت انسان می باشد و دارای ارزش و قدری برابر با حریم خصوصی است. از دیگر ویژگی های حق تصویر جنبه مالیت داشتن، قابل نقل و انتقال ارادی و قهری بودن، قابل تامین و توقیف بودن و قابلیت اسقاط پذیری این حق است که از جمله اوصاف و ویژگی های شاخص این حق محسوب می گردد. حق تصویر در نظام های حقوقی مختلف در قوانین گوناگونی به تصویب رسیده است. در بعضی از کشورها، این حق در قانون مدنی و در بعضی دیگر، در قوانین مربوط به مالکیت فکری به رسمیت شناخته شده است. در بعضی دیگر نیز، در هر دو، در بعضی از کشورها از قوانین جزایی نیز برای حمایت از حق تصویر استفاده کرده اند.

کلیدواژه ها

حق تصویر، حقوق ایران، تصویربرداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.