اثر چرخه های مالی بر چرخه های تجاری در ایران بر اساس رهیافت میانگین گیری بیزین

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مطالعات و سیاست های اقتصادی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONC-7-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخنده سلیمانی

دانشجوی دکترا اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان

محمدنبی شهیکی تاش

دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان

غلامرضا زمانیان

دانشیار گروه اقتصاد،دانشگاه سیستان و بلوچستان

رضا زمانی

استادیار گروه اقتصاد،دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

هدف محوری این مقاله بررسی ارتباط و اثرات چرخه­های مالی بر چرخه­های تجاری با تعریف نااطمینانی در مدل­ مورد نظر است. یکی از تکنیک­های متناسب با شرایط عدم اطمینان در مدل، تکنیک میانگین­گیری بیزی است. مطالعه حاضر به شناسایی عوامل نیرومند و شکننده موثر چرخه­های ­مالی بر چرخه­های تجاری در ایران طی دوره فصلی ۱۳۸۸:۱ تا ۱۳۹۷:۱ مبتنی بر میانگین­گیری بیزی پرداخته است. متغیرهای مورد مطالعه تولید ناخالص داخلی، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، متوسط هزینه یک مترمربع زیربنا، تسهیلات اعطایی جاری دولتی و غیردولتی، درآمدهای نفتی و پرداخت­های جاری دولت می­باشند. در این راستا ابتدا با فیلتر هودریک-پرسکات به استخراج چرخه­ها پرداخته شده است. سپس برآورد ۸ رگرسیون و میانگین­گیری بیزی از ضرایب، نشان می دهد هر ۵ متغیر توضیحی به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر چرخه­های تجاری در ایران شناسایی شده­اند. همچنین مشخص شد که متغیرهای چرخه­های شاخص بورس اوراق بهادار، تسهیلات و پرداخت­های جاری دولت بر چرخه­های تجاری اثر مثبت و متغیرهای چرخه­های مسکن و درآمدهای نفتی بر شاخص چرخه­های تجاری اثر منفی دارند. نتایج این تحقیق می­تواند از منظر سیاست­گذاری مورد استفاده برنامه ریزان حوزه اقتصاد کلان قرار گیرد.

کلیدواژه ها

چرخه های تجاری, چرخه های مالی, مدل بیزینی (BMA), بازارهای مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.