مقایسه تصویر حوا در عهدین و قرآن و بررسی پیامد های این تصویر در ادبیات و هنر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ادیانی، دوره: 8، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_ADYAN-8-16_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالحه خدادادی

دانشجوی دکتری مطالعات زنان، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

محسن بدره

استادیار گروه مطالعات زنان، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

چکیده

این مقاله نخست درباره تصویر حوا، در مقام اولین زن در داستان آفرینش قرآن و عهدین، به طور مقایسه ای سخن می گوید و به  ابعاد جایگاه انسانی، تقصیر در هبوط و مجازات گناه نخستین او می پردازد؛ سپس پیامدها و بازنمایی های این تصویر الاهیاتی را در ادبیات و هنر دو جهان مسیحی و اسلامی بررسی و مقایسه می کند. این هدف با گردآوری داده ها و کاوش در اسناد کتاب خانه ای و آثار هنری در قالب مطالعه مقایسه ای خرد و متوازن به نحو تبارشناختی در بخش اول، یعنی بررسی داستان آفرینش در قرآن و عهدین، و به نحو مقایسه ای نامتوازن در بخش دوم، یعنی تاثیر منابع الاهیاتی بر ادبیات و هنر، صورت گرفته است. حاصل این واکاوی نشان می دهد تصویر حوا در عهدین عاری از اسطوره های زن ستیزانه نیست و خلق شدن از دنده چپ، وسوسه آدم و تقصیرکاری در هبوط و مجازات حوا متفاوت با آدم تصویر شده است، در صورتی که قرآن چنین تصویری ترسیم نمی کند. به هر حال، گذشته از ادبیات و هنر غربی که تصویر عهدینی حوا را بازنمایی می کند، برخی آثار ادبی و هنری اسلامی نیز متاثر از همان تصویرند و با تصویر قرآنی حوا مطابقت ندارند.

کلیدواژه ها

حوا در عهدین, حوا در قرآن, حوا در ادبیات, حوا در هنر, الاهیات جنسیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.