مدل سازی دگرگونی آب و هوایی به منظور آشکارسازی دوره های خشکسالی دریاچه نئور مبتنی بر رویکردهای دیرینه شناسی وپیش نگری آینده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NQUA-4-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه اکبری ازیرانی

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهرانفایران

محمود احمدی

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

عباس علی داداشی رودباری

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش پایش خشکسالی دریاچه نئور طی دوره­های آب و هوایی دیرینه، فعلی و آینده با رهیافتی آماری-مدل­سازی است. برای دستیابی به این هدف از شاخص استانداردشده بارش-تبخیر و تعرق (SPEI) با کاربست داده­های پیمونگاهی، مدل کلان­مقیاس فیزیکی آب و هوایی (MCM) و دینامیک سیالات ژئوفیزیکی (GFDL) استفاده شد. سنجه های RMSE و R۲ نیز برای اعتبارسنجی مدل­سازی­ها بکار برده شد. نتایج صحت سنجی های بارش و دما در مقیاس فصلی نشان داده است که مدل­سازی­­های دیرینه و پیش­نگری شده از کارایی قابل قبولی برخوردار هستند. به نظر می­رسد در شرایط دیرینه باوجود فراوانی بیشتر دوره­های خشک در فصل تابستان نسبت به زمستان؛ شدت دوره­های خشکسالی همانند توالی آن در زمستان بیشینه بوده است. افزایش شدت دوره­های خشکسالی در فصول سرد سال نشان داده است که دوره­های سرد منطقه موردمطالعه در حال گرم­تر شدن هستند و با کاهش بارش و افزایش دمای هوا به صورت محلی، تبخیر-تعرق در منطقه افزایش داشته است. مقایسه شاخص خشکسالی دیرینه، فعلی و آینده نشان می دهد که هرچند وضعیت دریاچه نئور در فصول گرم سال نسبت به دوره دیرینه با کاهش دوره­های خشک و افزایش دوره­های تر همراه است اما در شرایط آینده، فصول گرم با کاهش دوره­های تر و افزایش چشمگیر دوره­های خشک همراه خواهد بود.

کلیدواژه ها

Climate Reconstruction, MCM Model, GFDL Model, SPEI Index, NW of Iran, Lake Neor., بازسازی آب و هوایی, مدل MCM, مدل GFDL, شاخص SPEI, شمال غرب ایران, دریاچه نئور.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.