ارزیابی عملکرد فنی و هیدرولیکی برخی از سامانه های آبیاری میکرو در استان اصفهان

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 231

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWIM-7-2_007

تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1400

چکیده مقاله:

با توجه به شرایط بحرانی حادث شده در دهه های اخیر برای منابع آبی کشور، متولیان کشاورزی درصدد گسترش سامانه های آبیاری میکرو در اراضی کشاورزی می باشند، بنابراین برای توسعه و بهره برداری پایدار از آن ها ارزیابی سامانه های مذکور ضروری می باشد. در این راستا عملکرد فنی و هیدرولیکی ۹ سامانه آبیاری میکرو در استان اصفهان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش پس از انجام عملیات صحرایی، پارامترهای ارزیابی مورد نظر محاسبه شد. ارزیابی ها براساس دستورالعمل اداره حفاظت خاک آمریکا (SCS) انجام گرفت. نتایج به دست آمده از محاسبه پارامترهای ارزیابی نشان داد، مقادیر ضریب تغییرات دبی قطره چکان ها (qvar)، در ۳۳ درصد از طرح ها کم تر از ۱۰ درصد، در ۴۴ درصد بین ۱۰ تا ۲۰ درصد و در بقیه، بیش تر از ۲۰ درصد بود که به ترتیب مطلوب، قابل قبول و غیرقابل قبول اند. مقادیر یکنواختی پخش (DU)، در ۲۲ درصد از طرح ها بیش از ۹۰ درصد، ۵۵ درصد بین ۸۰ تا ۹۰ درصد و در بقیه بین ۷۰ تا ۸۰ درصد بود که به ترتیب عالی، خوب و نسبتا خوب بودند. مقادیر راندمان پتانسیل کاربرد کم ترین ربع (PELQS) و راندمان کاربرد کم ترین ربع (AELQS) به ترتیب ۴/۴۲ تا ۱/۷۸ و ۴۷ تا ۵/۸۱ درصد بود که در حد متوسط بود، نامناسب بودن فشار در قطعات، کمبود مهارت بهره بردار، گرفتگی خروجی ها و عدم شستشوی مناسب فیلترها باعث کاهش مقادیر راندمان پتانسیل کاربرد کم ترین ربع و راندمان کاربرد کم ترین ربع در برخی از طرح ها شده است.  

کلیدواژه ها:

بهره برداری ، راندمان کاربرد کم ترین ربع ، ضریب تغییرات دبی ، یکنواختی پخش

نویسندگان

مسعود فرزام نیا

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی اصفهان

علیرضا مامن پوش

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان - بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

مختار میران زاده

کارشناس ارشد بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :