برآورد میزان تبخیر- تعرق و ضریب گیاهی دو گونه بابونه و زیره سبزدر منطقه خرم آباد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-8-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری سعیدی نیا

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان. لرستان، ایران.

فرج الله ترنیان

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

سید حمزه حسینیان

گروه اکواوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

علی حیدر نصراللهی

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان. لرستان، ایران.

چکیده

با توجه به ارزش فراوان آب در ایران، تعیین میزان تبخیر- تعرق محصولات کشاورزی در هر منطقه، ضروری است. یکی از راهکارهای ارائه شده در رابطه با بحث نیاز آبی گیاهان، تعیین میزان تبخیر- تعرق و ضریب گیاهی با کمک لایسیمترها است. زیره سبز و بابونه دو گونه مهم از گیاهان دارویی در ایران می باشند. در تحقیق حاضر، به منظور برآورد تبخیر تعرق این دو گونه گیاهی، آزمایشی به مدت یک سال در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. در این تحقیق، هر کدام از گونه های دارویی و همچنین گیاه مرجع چمن، در مینی لایسیمترها( قطر: ۲۵ سانتی متر و ارتفاع: ۳۰ سانتی متر) کشت شد. آبیاری هر کدام از واحدهای آزمایشی بر اساس ظرفیت زراعی و به روش اندازه گیری رطوبت وزنی اعمال گردید. طبق نتایج بدست آمده، میزان تبخیر- تعرق و عملکرد گونه بابونه(با تراکم ۱۰۰ بوته در متر مربع) به ترتیب برابر با ۳/۶۱۰ میلی متر و ۷۸۰ کیلوگرم در هکتار و در گونه زیره سبز برابر با ۴/۴۱۶ میلی متر و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در نهایت، بر اساس روش FAO، برای چهار مرحله رشد، نمودار تغییرات ضریب گیاهی ترسیم وبه صورت میانگین، میزان ضریب گیاهی در دوره های مختلف رشد، برای گونه بابونه به ترتیب برابر ۱۶/۰، ۵۴/۰، ۸۶/۰ و ۵/۰ و برای گونه زیره سبز برابر ۱۴/۰، ۵۲/۰، ۷/۰ و ۵/۰ حاصل گردید.

کلیدواژه ها

رطوبت وزنی, گیاهان دارویی, تبخیر-تعرق گیاه مرجع, لایسیمتر, نیاز آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.