رتبه بندی شاخص های تاب آوری دشت مشهد نسبت به کاهش منابع آب زیرزمینی با روش بیزین بهترین-بدترین.

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-10-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده دوگانی

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

آرش دوراندیش

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد قربانی

استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

عدم امنیت آب یک نگرانی رو به رشد در سطح جهان است، به ویژه برای کشورهای در حال توسعه، که در آن طیف وسیعی از فعالیت ها از جمله کشاورزی به سیستم های تامین آب وابسته است. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای مثال استفاده فزاینده از منابع آب های سطحی و زیرزمینی دشت مشهد در نتیجه توسعه کشاورزی و صنایع وابسته در این دشت منجر به تشدید روند نزولی سطح آبخوان آن شده است. از این رو تاب آوری دشت مشهد نسبت به کاهش منابع آب زیرزمینی مسئله ای بسیار مهم است. در این تحقیق سعی شده است تا با توجه به نظر کارشناسان امر و با استفاده از دو روش بیزین بهترین-بدترین و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، پس از تعیین متغیرهای اساسی تاثیرگذار بر مدل به تحلیل اولویت این متغیرها پرداخته شود تا بتوان با استفاده از این دانش، در آینده به تعریف استراتژی های اساسی برای افزایش تاب آوری این منابع در این دشت پرداخت. با توجه به مرور ادبیات ، این تحقیق اولین تلاش برای به کارگیری روش بیزین بهترین-بدترین در این حوزه تحقیقاتی است. نتایج این تحقیق نشان داده است که بترتیب نرخ تخلیه آب های زیرزمینی در کشاورزی (با وزن نهایی ۱۸۱۰۳/۰ در بخش BWM و ۲۱۲۱۶/۰ در بخش AHP)، منابع آب زیرزمینی موجود کشاورزی (با وزن نهایی ۲۰۱۰۴/۰ در بخش BWM و ۱۷۴۱۶۵/۰ در بخش AHP)، میزان تلفات آب سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی (با وزن نهایی ۱۰۲۴۸/۰ در بخش BWM و ۰۸۸۴/۰ در بخش AHP)، با ترتیبی متفاوت در دو روش، بالاترین اهمیت را دارا می باشند.

کلیدواژه ها

بیزین بهترین- بدترین, تاب آوری منابع آب زیرزمینی, دشت مشهد, فرایند تحلیل سلسله مراتبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.