بررسی کاربرد روانشناسی جنایی در فرایند دادرسی کیفری ایران و اسناد بین المللی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی آینده پژوهی، علوم تربیتی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: FEMCONF01_254
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2332
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مالک فرزاد

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربرد روانشناسی جنایی در فرایند دادرسی کیفری ایران و اسناد بین المللی اجرا شده است. در نظریه های روان شناختی، جرم گونه ای از بیماری روانی در نظر گرفته می شود که از نابسامانی ها در یکی از لایه های شخصیت فرد پدید می آید. در تبیین روانشناختی رفتار مجرمانه، بسیاری از روان شناسان و روانکاوان علل رفتار جناحی را براساس شخصیت مجرم توجیه می کنند. آنان بر این باورند که برخی از گونه های شخصیت بیشتر از گونه های دیگر گرایش به تبهکاری و ارتکاب جرم دارند. در واقع ، آنان رفتارهای جنایی را پیش از آنکه به ژن های غیر عادی نسبت دهند، به تجربه های نابهنجار دوران کودکی که معلول روابط ناسالم بین فرد و محیط اجتماعی اوست ، منتسب می کنند. به عبارت دیگر ، روانشناسان شخصیت با بررسی آموزه های خانوادگی و محیطی ، و تجارب اجتماعی درصددند تا علل و عوامل موثر بر رفتارهای جنایی بزهکاران را توجیه و تبیین نمایند. روانشناسی در تبین رفتار مجرمین ، به منشاء و عوامل موثر در بروز رفتارهای خشونت آمیز پرداخته و با پیش بینی حالت خطرناک در مجرمین درصدد تا به نهادهای نظام عدالت کیفری در مقابله با جرائم مذکور بپردازد. در این راستا محققین جهت تعیین عوامل موثر بر بزهکاری از محکومین اطلاعاتی در رابطه با سابقه کیفری ، پیشینه شغلی و اجتماعی ، سوابق آموزشی (وضعیت تحصیلی برای بزهکاری نوجوانان و سابقه فرار آنها از مدرسه)، مصرف مواد مخدر ،پیشینه خانوادگی و امثال آن دریافت و گردآوری می کنند.

کلیدواژه ها

روانشناسی جنایی، فرایند دادرسی ، حقوق کیفری ایران ، اسناد بین المللی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.