زیرساخت های اجتماعی در نمایشنامه تمثیلات فتحعلی آخوندزاده
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: نهمین همایش ملی متن پژوهی ادبی
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI09_093
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 601
نویسندگان
دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده
نمایشنامه تمثیلات، از نخستین نمایشنامه های ایرانی است که میرزا فتحعلی آخوندزاده آن را با سبک رئالیستی به شیوه نمایشنامه های غربی تحریر کرده است. آخوندزاده از نویسندگان واقع گرای آزادی خواهی است که در شمار نویسندگان متجدد و نوگرا به شمار می آید. وی در آثار خود با نشان دادن عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در صدد این امر است که از مسائل ناهنجار جامعه انتقاد کند؛ زیرا نویسندگان به عنوان قطب مهمی ازجامعه، با نشان دادن نقاط قوت و در مقابل آن، کاستیهای جامعه، نیکی و بدی را نشان میدهند تا آیندگان از وضع اجتماع در ادوار مختلف آگاه شوند. این مقاله با استقاده از منابع کتابخانه ای و روش تحلیلی- توصیفی، زیرساختهای اجتماعی را در نمایشنامه تمثیلات فتحعلی آخوندزاده بررسی کرده است و نشان میدهد آخوندزاده عوامل اجتماعی و فرهنگی منطقه آذربایجان را به زیبایی به رشته تحریر درآورده است. از جمله مسائل اجتماعی که در این نمایشنامه بارتاب یافته است عبارتند از: بازتاب جایگاه زنان و چندهمسری مردان، رسیدگی به مشکلات مردم به دست بزرگ قوم، مرگ، فریب دادن، عدم تبعیض خانوادگی در اجرای حکم، تفاوت طبقاتی، اعتقاد به امور خرافی، بیسوادی و سطح پایین فرهنگ مردم و... . نویسنده با گنجاندن این مطالب در اثر در صدد است تا مردم و از جمله زنان را به بیداری و احقاق حقوق خود بکشاند تا سطح فرهنگی مردم و جامعه در سطح بالایی هویدا شود و از این طریق بر اجتماع تاثیر بگذارد.کلیدواژه ها
فتحعلی آخوندزاده، نمایشنامه تمثیلات، زیرساختهای اجتماعیمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.