اجتماع و سبک زندگی از نگاه امیرخسرو دهلوی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: نهمین همایش ملی متن پژوهی ادبی
- کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI09_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 560
نویسندگان
دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور اصفهان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور اصفهان
چکیده
نوع غنایی شعر از کهن ترین اشکال است که در آن شاعر به بیان عواطف و احساسات شخصی خود از زندگی و جهان می پردازد و بر این است تا درونیات خویش را منعکس کند. واقعیت های اجتماع و مردم هم به صورت بازتاب های عینی اما پراکنده و جزئی به صورت کمابیش در آثار ادبی یافت می شوند و باید گفت که شاعران در آثار غنایی خود سبک زندگی، جامعه و مردم را نیز مد نظر قرار داده اند. اجتماعیات بررسی و مطالعه اوضاع اجتماعی و فرهنگی و نیز جامعه شناسانه به واسطه متون ادبی در اعصار مختلف است. به بیانی دیگر، ترسیم اجتماعیات و سبک زندگی در اشعار یک شاعر به جهت تحلیل و بررسی دغدغه های اجتماعی آن عصر است و در این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی تدوین شده اجتماعیات در منظومه های غنایی امیرخسرو دهلوی )شیرین و خسرو، مجنون و لیلی و هشت بهشت( مورد بررسی و توجه قرار گرفته است. بیان اجتماعیات و سبک زندگی در این منظومه ها تصویری واضح از واقعیت های جامعه و بینش های حاکم بر ذهن شاعر و مردم را نشان می دهد و دهلوی در این آثار سبک زندگی، باورهای اجتماعی، آیین های اجتماعی، آداب اجتماعی و الزامات اجتماعی از جمله آداب خواستگاری و سوگواری، مهمان نوازی، ظلم ستیزی، خردورزی، دانش ورزی، عدل و داد، آرمان شهر، زنان و خانواده و ... را بیان کرده و به خردورزی بیشتر از سایر مسائل توجه نموده است. اهمیت د ادن به عقل و خرد در نزد شاعر عاملی مهم در جهت رستگاری آدمی و رسیدن به سمت جایگاهی والا نشان داده شده است. دهلوی ضمن توجه به عشق و مسائل مربوط به آن، وجود افرادی همانند مجنون، لیلی، شیرین، خسرو و بهرام را با اجتماع پیوند داده و در جهت بیان افکار و اندیشه ها ی خود ارتباط میان ادبیات و جامعه را به خوبی حفظ کرده است.کلیدواژه ها
سبک زندگی، اجتماعیات، امیرخسرو دهلوی، منظومه های عاشقانهمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.