اثربخشی آموزش خودکنترلی هیجانی بر مدیریت تعارضات بین فردی و راهبردهای مسئله گشایی در میان زنان دارای مشکلات زناشویی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شیرمحمدی

گروه روانشناسی دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

طاهره الهی

گروه روانشناسی دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

لقمان ابراهیمی

گروه روانشناسی دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

هدف:هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی خودکنترلی هیجانی بر مدیریت تعارضات بین­فردی و راهبردهای مسئله­ گشایی زنان دارای مشکلات زناشویی بود. روش: ­­­پژوهش حاضر از نوع نیمه­ آزمایشی با طرح پیش­آزمون پس­ آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را ۳۰۰ نفر از مادران دانش­آموزان ناحیه ۱ شهر قزوین تشکیل دادند که ۳۴ نفر باتوجه به کسب نمره بالا در پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) و نمره پایین در مقیاس خودکنترلی هیجانی به عنوان نمونه انتخاب و بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی همگن و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۷n=) وکنترل (۱۷n=) قرارگرفتند. گروه آزمایش بر اساس پروتکل تنظیم هیجان گروس در۸ جلسه ۷۵ دقیقه ای تحت آموزش خودکنترلی هیجانی قرارگرفت و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده­ها از طریق پرسشنامه ­های سبک ­های مدیریت تعارضات بین ­فردی (ROCI- II)و راهبردهای مسئله­گشایی (PSS) جمع­آوری و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندگانه (MANCOVA) تحلیل شدند. یافته­ ها: نتایج نشان داد که با کنترل نمرات پیش ­آزمون، تفاوت گروه های آزمایش وکنترل در پس ­آزمون سبک ­های حل تعارض به غیر از سبک حل تعارض ملزم­ شده درسطح (۰۵/۰p < ) و درسبک­ های حل مسئله درسطح (۰۱/۰p < ) معنادار بود. نتایج مربوط به تاثیر خودکنترلی هیجانی بر سبک ­های حل تعارض و شیوه های حل مسئله در بررسی­ های مربوط به پیگیری همچنان برقرار بود.نتیجه ­گیری: براساس یافته ­های این پژوهش می­توان نتیجه گرفت که آموزش خودکنترلی هیجانی بر استفاده از روش های کارآمدتر مدیریت تعارض تاثیرگذار است و همچنین منجر به استفاده از سبک حل مسئله سازنده در مواجه با تعارضات می شود.

کلیدواژه ها

خودکنترلی هیجانی, سبک های مدیریت تعارض, راهبردهای مسئله گشایی, زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.