محاسبه اثر اندازه ی لقی نوک پره بر عملکرد پره کمپرسور روتور ۳۷ ناسا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه علمی، پژوهشی و فناوری البرز، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_PSRT-5-18_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 583
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم مفاخری

استاد مدعو، گروه مکانیک دانشکده شهید بهشتی، دانشگاه فنی و حرفه ای، کرج

مصطفی محمودی

استادیار، دانشکده مهندسی هوافضا، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران

مهدی جهرمی

استادیار، دانشکده مهندسی هوافضا، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران

چکیده

در این مقاله با استفاده از شبیه سازی عددی اثرات اندازه لقی نوک پره روتور ۳۷ ناسا بر عملکرد کمپرسور جریانمحوری اندازه گیری شده و با نتایج تجربی موجود مقایسه شد. در این مقاله پژوهشی علاوه بر لقی استاندارد مربوط به طراحی پره اثرات مربوط به افزایش و کاهش اندازه لقی نوک پره بر روی پارامترهای مهم نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور پره روتور ۳۷ ناسا توسط نرم افزار توربو گرید بارگذاری و شبکه بندی شده و در نهایت با نرم افزار سی اف ایکس حل گردید. تمام شبیه سازی های عددی در شرایط چوک شده (خفه شده) جریان آغاز گردید و به سمت نقطه نزدیک به استال تجربی با افزایش متوسط فشار استاتیک جریان خروجی حرکت نمود و پارامترهای مهم در کمپرسور شامل نسبت فشار، بازده پلی تروپیک و دبی در محدوده بین جریان جرمی خفه شده و استال تجربی محاسبه گردید. نتایج چگونگی تاثیر افزایش اندازه فاصله نوک بر کاهش پارامترهای ذکر شده و همچنین تاثیر کاهش اندازه فاصله نوک بر نحوه کاهش کمتر پارامترهای عنوان شده را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

کمپررسور جریان محوری، لقی نوک پره، شبیه سازی عددی، روتور ۳۷ ناسا، بازده پلی تروپیک، نسبت فشار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.