راهکارهای ارتقای امنیت در بافت های ناکارآمد و فرسوده شهری با رویکرد پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی (CPTED) مورد مطالعه: محدوده کوی مدرس در شهر دزفول

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ماهنامه پایاشهر، دوره: 3، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_PAYA-3-26_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز سلیمانی مقدم

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور

اکبر رحمانی

کارشناسی ارشد در رشته برنامه ریزی شهری؛ دانگاه پیام نور، واحد شوش، ایران

چکیده

امنیت به عنوان یکی از نیازهای اولیه انسان می باشد که همواره و در طول زمان تحت تاثیر عوامل بسیار زیادی قرار داشتهاست که یکی از این عوامل مکان و فضاهای موجود در آن می باشند. در واقع شکل یک مکان تاثیر مستقیمی بر امنیت واحساس امنیت در آن دارد که این موضوع در محلات غیر رسمی بخاطر شکل و کالبد خاص آن نمود بیشتری دارد. رویکردطراحی محیطی تلاش دارد تا با ایجاد تغییرات در کالبد یک مکان زمینه های بروز جرم و ناامنی را کاهش دهد.هدف اساسی این پژوهش ارائه راهکارهای ارتقای امنیت در بافته ی ناکارآمد شهری با تاکید بر رویکرد پیشگیری از جرماز طریق طراحی محیطی (CEPTED) می باشد که محدوده کوی مدرس در شهر دزفول را به عنوان نمونه مورد مطالعه خودانتخاب نموده است. جامعه آماری این پژوهش را ساکنین محله تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری کوکران تعداد ۲۰۰نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده اند. جمع اوری اطلاعات به روش اسنادی کتابخانه ای و مطالعات میدانی و ابزارپرسشنامه انجام گردیده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش تحلیل آماره t، روش تحلیل همبستگی و تحلیلSWOT انجام گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که طراحی محیطی تاثیر مستقیم و معناداری بر ارتقایامنیت در محدوده کوی مدرس دارد که متاسفانه در شرایط وضع موجود میزان رضایتمندی از وضعیت شاخص های امنیت دراین محدوده کمتر از حد متوسط ارزیابی گردیده است. نتایج تحلیل SWOT نشان می دهد که جهت ارتقای امنیت در اینمحدوده با تاکید بر رویکرد CEPTED استفاده از راهکارهای محافظه کارانه (WO) در اولویت اول قرار دارد.

کلیدواژه ها

فرسودگی، بافت ناکارآمد و غیر رسمی، امنیت، رویکرد CEPTED، محله کوی مدرس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.