درآمدی بر حکمت وجودی شیطان در منظومه تربیتی قرآن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه الهیات قرآنی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_JQT-7-13_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین خواجه بمی

استادیار پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، گروه معارف، کرمان، ایران

چکیده

داستان فریب خوردن آدم ابوالبشر از شیطان، بیان گر شدت دشمنی او با بنی آدم است. قرآنبرای او اوصافی چون دشمنی دیرینه با انسان و قدرت نفوذ در بشر و درعین حال ضعف نقشه هایشبرای مومنان را ذکر کرده است. از سوی دیگر قرآن کریم آفرینش الاهی را احسن و نیکو دانستهاست. در این رهگذر، پژوهش حاضر پاسخ گو به این پرسش است که قرآن کریم چه جایگاهیبرای شیطان در نظام احسن قائل است؟ روش پژوهش در این مقاله روش توصیفی از نوع تحلیلمحتواست. پس از مراجعه به منابع تفسیری و کنار هم قرار دادن آیاتی که درباره موضوع شیطاناست واژه شیطان و حقیقت وجودی اش تبیین شده و سپس حکمت وجودی شیطان و جایگاهشدر منظومه تربیتی قرآن مورد بررسی قرار گرفته است.یافته های این مقاله گویای آن است که براساس نگره توحید ربوبی، همه اشیاء در عالم مظهراسماء الله هستند و شیطان نیز در این عرصه مظهر اضلال الهی است. همچنین اگر شیطان نبودتفاوت انسان های پاک از ناپاک روشن نمی گشت و تربیت انسان به معنای درست آن تحقق نمییافت. مضافا این که حتی ا گر تنها نفس اماره در وجود انسان نهادینه می شد بدون وجود وسوسههای شیطانی، تربیت انسان به کمال نمی رسید.

کلیدواژه ها

حکمت وجودی، شیطان، نظام احسن، نفس اماره، تربیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.