جستاری بر امکان ناپذیری «تشابه مطلق» آیات قران از دیدگاه مفسران شیعه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه الهیات قرآنی، دوره: 7، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JQT-7-12_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعبداله اصفهانی

استادیار تفسیر و علوم قرآن، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآنی، گروه تفسیر و علوم قرآن، آمل، ایران

چکیده

شناخت ماهیت احکام و تشابه به عنوان پدیده فرا گیر در همه زبان ها و قاعده ای زبان شناختیدر فهم قرآن، نقش اساسی در هدایت قرآن و تقریب مذاهب اسامی ایفا می نماید. مفسران شیعه«تشابه مطلق» آیات را انکار نموده اند. هدف اساسی مقاله حاضر بررسی دلایل امکان ناپذیری «تشابه مطلق» آیات است. این مطالعه با روش توصیفی، تحلیلی - سیستمی و بنیادین نگارش یافته است. دستآورد مقاله حاضر که مشتمل بر پنج دلیل نوآورانه است، کنکاش از دلایل یازده گانه ذیل است: ناسازگاری تشابه مطلق آیات با «حکمت خداوند»، «هدایت گری قرآن»، «برخی از اوصاف قرآن ه مچون نور بودن، مبین و تبیان بودن آن»، «بلاغت اعجازین قرآن»، «سنت و سیره راسخان در علم معصوم (ع) و غیر معصوم»، «قراین پیوسته آیه هفت سوره آل عمران»، «حجیت ظواهر قرآن»، «مفاد الترامی روایات»، «مدلول های سری حروف مقطعه»، «زبان عرف خاص قرآن در القاء مقاصد الاهی»، «توصیه ا کید خداوند به تدبر و ژرف اندیشی در قرآن».

کلیدواژه ها

قرآن، تشابه مطلق آیات، امکان ناپذیری، مفسران شیعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.