تاویل از دیدگاه آیت الله معرفت و ابن شهرآشوب مازندرانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه الهیات قرآنی، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JQT-5-9_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق حیدری

دانش آموخته دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه مازندران

محمدهادی یداله پور

دانشیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی بابل

محمداسماعیل قاسمی طوسی

استادیار تفسیر قرآن و متون اسلامی، دانشگاه مازندران

چکیده

تاویل از واژگان پر رمز و راز قرآن کریم است که در فهم آموزه های قرآنی نیز نقش بسزایی دارد. نگاهیاجمالی به تاریخ تاویل نزد قرآن پژوهان، حکایت از آن دارد که این واژه، روزگاران پر فراز و نشیبی را درگستره تعریف گذرانده و آیات قرآن و روایات متعدد نیز بر رازگونه ماندن آن، تاثیر داشته است. نوشتار پیشرو که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته، در پی آن است تا به بررسی نظرات آیت الله معرفت و ابنشهرآشوب مازندرانی در ای نباره بپردازد و به تحلیل آن ها بنشیند. بازخوانی تعریف تاویل و ارزیابی کارکردتفسیری آن از دیدگاه این دو قرآ نپژوه برجسته، از اشترا کات و افتراقات قابل تاملی میان آنان حکایت دارد.بررسی ها نشان می دهد که ابن شهرآشوب بر خاف آیت الله معرفت -که برای واژه تاویل تعاریف لغوی واصطلاحی در نظر گرفته- صراحتا به تعریف این واژه روی نیاورده است و همچون مفسران نخستین، تفسیرو تاویل را به یک معنا دانسته و با استناد به معیارهای مطمئن، به تبیین آیات مشکل و متشابه قرآنهمت گمارده است. آیت الله معرفت نیز تلاش بسیاری در بازشناسی تاویل و ارائه معنای دقیق آن از منظرشیعه نموده است که این معناشناسی می تواند با تکیه بر آیات و روایات و قرائات مفسران گذشته، صفحهتازه ای از صحنه پر فراز و نشیب تعریف این واژه رمزآلود را رقم زند.

کلیدواژه ها

تاویل، تنزیل، آیت اله معرفت، ابن شهرآشوب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.