نسبت رای و اثر در تفسیر البسیط واحدی و التبیان شیخ طوسی با تاکید بر مولفه های تفسیر به رای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سفینه، دوره: 17، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFINE-17-68_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل اسماعیلی شریف

دانشجوی دکتری رشته علوم قرآن و حدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مجید معارف

استاد گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سید محمد علی ایازی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

در این مقاله رویکرد تفسیری واحدی نیشابوری (م.۴۶۸ ق.) مفسر شافعی در تفسیر البسیط و شیخ طوسی (م. ۴۶۰ ق.) مفسر شیعه در تفسیر التبیان به تفسیر به رای بررسی می شود. این دو تن، از مفسران قرن پنجم و تقریبا همزمان هستند. واحدی در این شیوه، آیات را بر اساس لغت، وجوه دلالت آن و علوم قرآنی تفسیر می کند. هم چنین در تفسیر اجتهادی خود به جمع بین تفسیر به رای و تفسیر اثری می پردازد. وی در صورت تعارض، اولویت را به تفسیر اثری می دهد و یافته های تفسیر به رای را بر اساس مستندات تفسیر اثری توجیه می کند. شیخ طوسی از روایات تفسیری چهار گونه استفاده می­کند: استفاده تفسیری، تبیین معانی واژه­ها، تبیین اعراب آیات، استفاده کلامی. اجتهاد طوسی در این میان، جمع بین اقوال و روایات تفسیری به شیوه نقد برخی از آنها بر اساس روایات و تایید یا تقویت بعضی دیگر است. شباهت­ها و تفاوت این دو رویکرد در مقاله تبیین شده است.

کلیدواژه ها

work-based interpretation, opinion-based interpretation, Ijtihadi interpretation, Al-Basit (book), Neyshabouri Vahedi, Sheikh Tusi, Tibyan (book), Fifth century commentators, Interpretive approaches., تفسیر اثری؛ تفسیر به رای؛ تفسیر اجتهادی؛ تفسیر البسیط؛ واحدی نیشابوری؛ شیخ طوسی؛ تفسیر التبیان؛ رویکردهای تفسیری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.