تبیین عوامل علمی و فناوری کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران در افق زمانی ۱۴۱۰

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نظامی، دوره: 20، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_JMMA-20-79_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد نجفی

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران

کیومرث یزدان پناه

دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران، ( نویسنده مسئول)؛ kyazdanpanah@ut.ac.ir

زهرا پیشگاهی فرد

استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران

مرجان بدیعی

استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

رشد چشم­گیر علم و فناوری در چند دهه اخیر موجب بروز تحول در عرصه­های مختلف گردیده است که در این میان صنایع نظامی و نیروهای نظامی نیز بی­ تاثیر از این رشد نبوده ­اند و امروزه شاهد تحول عظیم در تکنولوژی­ های نظامی هستیم و ارتش ­هایی که قادر به حرکت همگام و هم­زمان با رشد علم و فناوری نباشند، در عرصه عمل و نبرد مجبور به تحمل شکست از ارتش­ های مجهز به تکنولوژی به روز خواهند بود. در کشور ایران نیز با توجه به تهدیدهای بی ­شمار و اهمیت و نقش قدرت دفاعی در کاهش تهدیدهای پیش­رو، لزوم شناسایی و کاربست عوامل و مولفه­های تاثیرگذار علمی و فناوری بر قدرت دفاعی کشور بیش از پیش نمایان خواهد شد. در همین راستا در مقاله پیش­رو به منظور تبیین عوامل علمی و فناوری کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران در افق زمانی ۱۴۱۰ با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات ۵۰ نفر از خبرگان، تعداد ۹۳ پیشران علمی و فناوری احصاء و در گام دوم با تشکیل پانل خبرگی پیشران­ های مشابه با یکدیگر ادغام و تعداد ۳۸ عامل مشخص گردید. در ادامه بر اساس نظر خبرگان اقدام به رتبه ­بندی و تعیین ارزش عوامل نموده و تعداد ۲۵ عامل مهم و اثرگذار تعیین و در انتها با استفاده از نرم­افزار آینده پژوهی میک­مک و به کارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع، تعداد ۱۱ عامل مهم و دارای نقش تاثیرگذار و تعداد پنج عامل به عنوان عوامل علمی و فناوری کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران مشخص گردیدند.

کلیدواژه ها

قدرت, قدرت دفاعی, قدرت علمی, آینده پژوهی, نرم افزار میک مک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.