مسیریابی شبکه های حسگر بی سیم با استفاده از خوشه بندی مبتنی بر الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روش های هوشمند در صنعت برق، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_JIPET-12-47_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رضا نبوی

گروه مهندسی کامپیوتر، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

نفیسه اوسطی عراقی

گروه مهندسی کامپیوتر، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

جواد اکبری ترکستانی

گروه مهندسی کامپیوتر، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

چکیده

در سال­های اخیر، با گسترش کاربردهای شبکههای حسگر بیسیم، بهره برداری از این نوع شبکهها به­منظور رسیدگی بر محیط و تحلیل دادههای جمعآوری شده از محیطهای خاص و متنوع بسیار رواج یافته است. شبکههای حسگر بیسیم با توجه به سهولت پیکربندی و عدم نیاز به تجهیزات گران­قیمت، یکی از بهترین گزینهها برای جمعآوری دادهها از محیط هستند. انرژی گره­های حسگر در شبکههای حسگر بیسیم محدود است که با توجه به عدم وجود منبع شارژ ثابت یکی از چالشهای اساسی است که با آن مواجه می شویم. از آن­جایی که بیشترین مقدار انرژی گره­ها در طی انتقال دادهها اتلاف میشود، گره­ای که بیشتر از بقیه به انتقال دادهها بپردازد و یا بستههای دادهای را در فواصل طولانی انتقال دهد، انرژی آن زودتر از بقیه به اتمام میرسد. با اتمام انرژی یک حسگر در شبکه ممکن است در روند کار شبکه اختلال ایجاد شود. بنابراین، با توجه به توپولوژی پویا و طبیعت توزیع شده شبکه های حسگر بی سیم، طراحی پروتکل های انرژی کارآمد برای مسیریابی یکی از چالش های اصلی است. ازاین رو در این مقاله پروتکل مسیریابی آگاه از انرژی براساس الگوریتم بهینهسازی ازدحام ذرات چندهدفه ارائه شده است. در رویکرد پیشنهادی تابع شایستگی الگوریتم بهینه­سازی ازدحام ذرات برای انتخاب گره سرخوشه بهینه براساس هدفهای کیفیت خدمات شامل انرژی باقیمانده، کیفیت پیوند، تاخیر انتها به انتها و نرخ تحویل استفاده شده است. نتایج شبیه­سازی نشان میدهد روش پیشنهادی با توجه به ایجاد توازن در اهداف معیارهای کیفیت خدمات، نسبت به سایر روش­های موجود اتلاف انرژی کمتر و طول عمر بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه, شبکه های حسگر بی سیم, مسیریابی آگاه از انرژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.