اثر تنش شوری و سطوح مختلف کود پتاسیم بر عملکرد کمی و کیفی کوشیا (Bassia scoparia (L.) A.J. Scott)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-2_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 392
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین سالاری

دانش آموخته سابق کارشناسی ارشد اگرواکولوژی دانشگاه زابل

مهدی دهمرده

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی زابل

عیسی خمری

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی زابل

محمد علی کریمیان

مربی گروه زراعت، پژوهشکده کشاورزی زابل

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش شوری و سطوح مختلف کود پتاسیم بر عملکرد کمی و کیفی کوشیا، آزمایشی در سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ در مزرعه پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل به صورت کرت-های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ۳ تکرار انجام شد. تنش شوری در سه سطح شامل: ۱، ۷ و ۱۴ دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل اصلی و کود سولفات پتاسیم در سه سطح شامل: ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد تنش شوری باعث کاهش ارتفاع، تعداد شاخه فرعی، وزن تر و خشک گیاه، وزن خشک برگ و ساقه گردید. همچنین نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که سطوح مختلف کود پتاسیم باعث افزایش ارتفاع، تعداد شاخه فرعی، وزن تر و خشک گیاه و وزن خشک برگ و ساقه گردید. همچنین نتایج نشان داد در شوری های بالاتر، تاثیر کود پتاسیم در تعدیل اثرات شوری و افزایش ماده خشک بیشتر بود به طوری که کاربرد ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم در شرایط شوری ۱، ۷ و ۱۴ دسی زیمنس بر متر باعث افزایش معنی دار وزن خشک به ترتیب به میزان ۱۵.۰، ۲۰.۴ و ۶۱.۲ درصد نسبت به مصرف ۱۰۰ کیلوگرم سولفات پتاسیم گردید. اثر متقابل شوری و کود پتاسیم نشان داد که آبیاری ۱ دسی زیمنس و استفاده از ۳۰۰ کیلوگرم کود پتاسیم باعث افزایش صفات کمی وکیفی گردید.

کلیدواژه ها

پروتئین خام, تنش, درصد خاکستر, عملکرد علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.