اثرکاربرد سوپرجاذب و محلول پاشی آهن و روی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و عملکرد ذرت دانه ای (S.C.۷۰۴) (.Zea mays L)تحت رژیم های آبیاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین داریوش کریمی

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

مانی مجدم

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

شهرام لک

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

خوشناز پاینده

گروه خاک شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

علیرضا شکوه فر

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر محلول پاشی آهن، روی و کاربرد سوپرجاذب در شرایط تنش کم آبی بر عملکرد دانه و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان ذرت، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ در مزرعه ای واقع در شهرستان شوشتر اجرا شد. عامل اصلی شامل رژیم های آبیاری با سه سطح (آبیاری پس از تخلیه ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درصد ظرفیت زراعی به ترتیب آبیاری مطلوب، تنش ملایم و تنش شدید) که زمان اعمال تنش حدود ۶۰ روز بود، عامل فرعی شامل پلیمرسوپرجاذب با دو سطح (شاهد (عدم مصرف سوپرجاذب) و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) و عامل فرعی فرعی شامل محلول پاشی عناصرریزمغذی با چهار سطح (شاهد (آب معمولی)، محلول پاشی آهن، محلول پاشی روی و محلول پاشی آهن و روی) بود. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد تاثیر رژیم آبیاری و سوپرجاذب بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در بلال، آنزیم کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز معنی دار بود. در شرایط تنش کم آبی عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال و آسکوربات پراکسیداز کاهش یافت اما فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز افزایش یافت. از طرفی برهمکنش رژیم آبیاری و سوپرجاذب بر عملکرد دانه معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (۸۵۳۰.۶۹ کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار آبیاری پس از تخلیه ۴۰ درصد ظرفیت زراعی و کاربرد ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب بود. همچنین برهمکنش رژیم آبیاری و محلول پاشی آهن و روی بر عملکرد دانه، سوپراکسیددیسموتاز معنی دار بود. محلول پاشی آهن و روی در شرایط تنش رطوبتی موجب افزایش عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال و سوپراکسیددیسموتاز شد. به طور کلی با توجه به پایداری چندین ساله سوپرجاذب در خاک می توان بیان نمود که کاربرد ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و محلول پاشی آهن و روی در شرایط رطوبتی تنش ملایم می تواند موجب افزایش عملکرد دانه، اجزای عملکرد ذرت و در کل بهبود ۴۵ درصدی تولید ذرت شود.

کلیدواژه ها

آبیاری مطلوب, آهن, سوپرجاذب, عملکرد دانه, کاتالاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.