تبیین جایگاه مصالح بومی خاکی در میراث معماری ایران
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: GPACONF08_087
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 514
نویسندگان
دانشیار عضو گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
دانشجوی دکترای معماری، دانشکده مهندسی معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
چکیده
در گذشته امکان فراهم آوردن بهترین و مرغوبترین مصالح ساختمان از دورترین نقاط کشور وجود نداشت، بنابراین ساختمان ها بیشتر بامصالح دم دست و بومی ساخته می شدند. سهولت، میزان در دسترس بودن و استحکام از مهمترین عوامل اصلی انتخاب مصالح ساختمانییک بنا بوده است. در دشت های فلات ایران به دلیل کمیاب بودن چوب و سنگ، تنها مصالحی که به منظور امور ساختمانی در این مناطقبه طور گسترده یافت می شود خاک است. طبق آثار به جامانده در مناطق گرم و خشک کشور، ابنیه اجرا شده با مصالح خاکی، به مراتببیشتر از هر نوع ساختمان دیگری است. لذا بررسی جایگاه مصالح بومی خاکی در میراث معماری ایران ضرورت دارد و هدف اصلی پژوهشمی باشد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بوده و همچنین روش تحلیل اطلاعات به صورت تحلیل محتوامی باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد، مصالح بومی خاکی به کار برده شده در معماری ایران، در پنج سطح؛ گل و لای، کاه و گل،خشت و دای، آجر و گل پخته، کاشی لعابدار طبقه بندی شده و از آن در شالوده سازی، دیوارسازی، جرزبندی، ستون بندی، قوس بندی،طاق بندی، نماسازی ها و کفسازی استفاده شده است. این امر بیانگر هر دو سطح زیبایی شناختی و مقاومت مکانیکی مطلوب مصالح خاکیمی باشد. رس مهمترین ماده تشکیل دهنده اولیه مصالح برگرفته از خاک است که موجب چسبندگی و ایجاد مقاومت فشاری لازم می شود.همچنین هرچه قدر مصالح رسی بعد از ترکیب با آب در برابر حرارت بالاتر قرار گرفته اند، مقاومت آنها بیشتر شده است. به طوری که بهترتیب گل، خشت (خشک شده توسط نور مستقیم آفتاب)، آجر (یکبا ر پخت) و کاشی (دو بار پخت) مقاومتشان افزایش یافته است.افزون بر مقاومت فشاری جهت ایجاد مقاومت کششی از اضافه کردن موی بز و کاه استفاده می شده است.کلیدواژه ها
میراث معماری ایران، مصالح بومی، پایداری، خاک، آجرمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.