ارزیابی اثر بخشی دوره آموزشی مدیریت درمان سکته حاد قلبی(۲۴۷)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی دستاوردهای نوین در حوزه اورژانس
  • کد COI اختصاصی: NCNAEA01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه منصوری

کارشناس ارشد آموزش بهداشت مرکزتحقیقات پیشگیری ازحوادث ومقابله با بحران ، دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد، ایران

سعیدرضا پهلوانپور

پزشک عمومی، معاون فنی سازمان اورژانس ۱۱۵ استان یزد

چکیده

مقدمه: در حال حاضر شایع ترین علت مرگ و میر در اغلب جوامع، بیماری های قلبی و عروقی می باشد که سکته قلبی نماد کشنده آن است.. بیماری های قلبی در کشورهای در حال توسعه منطقه خلیج فارس یک بیماری همه گیر است که در آن افراد جوانتر به میزان بیشتری تحت تاثیر قرار می گیرند. تشخیص و شروع درمان زودرس بیشترین تاثیر را در بقای این بیماران دارد. بدون شک هرگونه تاخیر در تشخیص سکته قلبی و شروع اقدامات حیاتی برای بیمار، احتمال ایجاد عوارض شدید نظیر نارسایی قلب و... افزایش می دهد.روش اجرا: دوره آموزشی مدیریت درمان سکته حاد قلبی در سال۱۳۹۵ در دو روز متوالی برگزار گردید. ۲۳۱ نفر از پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی و ۲۱۰ نفر از پرستاران و پزشکان شاغل در بیمارستان های دولتی و خصوصی در این دوره شرکت نمودند به منظور سهولت وانجام یک روش علمی ومعتبر از فرمول کوکران برای نمونه گیری استفاده گردید. این دوره در سه مرحله زیر انجام گردید. این دوره در سه مرحله: (۱ واکنشReactionسنجش: واکنش به معنای تعیین میزان رغبت ، علاقه مندی و اساسا احساس فراگیران در مورد دوره آموزشی می باشد. این ارزشیابی بلافاصله پس از پایان دوره آموزشی انجام می گیرد و بر بررسی واکنش های فوری شرکت کنندگان متمرکز است. (۲ یادگیری :Learning میزان دستیابی افراد به اهداف حوزه شناختی ، نگرشی و مهارتی تعیین می گردد.در این مرحله مداخله بلافاصله پس از پایان دوره آموزشی انجام می شود و بر میزان یادگیری افراد در طول دوره در حیطه های مختلف یادگیری متمرکز است. (۳رفتار:behavior در این مرحله ارزیابی ارتقاء و بهبود رفتار شغلی و حرفه ای ناشی از شرکت در برنامه آموزشی مد نظر می باشد.پرسشنامه مورد استفاده پرسشنامه ارزیابی۳۶۰ درجه احیاء قلبی ریوی پایه وکار با دستگاه AED می باشد.یافته ها: نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه که توسط همکاران از پرسنل فوریتهای پزشکی گرفته شد، نشان می دهد که بعد ازدو ماه برگزاری کلاس احیاء قلبی ریوی %۸۹ افراد شرکت کننده با استفاده از چک لیست وپرسشنامه به مرحله تغییر رفتار رسیده اند و ارتقاء وبهبود رفتار شغلی (انجام احیاءقلبی ریوی به طور اصولی و علمی) درآنها مشاهده شده است و %۱۱ افراد با توجه به نتایج پرسشنامه تغیر رفتاری مثبت را نداشته اند، که لازم است جهت این افراد اقدامات اصلاحی صورت گیرد.نتایج:از نتایج بدست آمده از امتیازات پره تست و پست تست و تجزیه وتحلیل های بدست آمده چنین برآورد می شود که دوره مذکور به روش اجراشده (آموزش چهره به چهره و ارائه جزوات آموزشی و ارزیابیهای مرحله ای) توانسته اثربخش باشد و رضایت همکاران و مسئول واحد آموزش را فراهم نماید که در نتیجه این آموزشهای اعمال شده و ارزیابی های انجام شده نرخ احیای موفق در دی ماه سال جاری نسبت به زمان مشابه سال گذشته به مقدارقابل توجهی ارتقا داشته است. شایان ذکر است که تعداد کل احیا در سه ماهه سوم سال ۹۴ از ۲۳ مورد احیای انجام شده گزارش ۹ مورد احیای موثر را داشتیم که تنها ۳ نفر از بیماران زنده بودند وبقیه موارد احیا ی انجام شده نتوانسته به نجات جان بیمار منجر شود واین درحالی است که در سه ماهه سوم سال ۹۵ موارد نیاز به احیا از ۲۲ مورد ثبت شده تعداد۱۵ مورد احیای موثر که ۴ نفر از بیماران در قید حیات هستند.

کلیدواژه ها

سکته حاد قلبی، بیماری قلبی و عروقی، احیاء

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.