مطالعه تطبیقی ادبیات فرانسه با تکیه بر رمان در جست وجوی زمان از دست رفته (مارسل پروست) و رمان روزگار سپری شده مردم سالخورده (محمود دولت آبادی) از منظر موقعیت مکانی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 404

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

EPSCONF09_070

تاریخ نمایه سازی: 15 تیر 1400

چکیده مقاله:

ادبیات هر کشوری شناسنامه فرهنگ و تمدن آن سرزمین محسوب می شود. برای آشنایی با فرهنگ هر کشور بهترین راه،مطالعه آثار ادبی آن است. با توجه به اینکه افراد در سفر و یا مهاجرت، زبان و فرهنگ شان را نیز به همراه خود به دیگر سرزمینها می برند، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری انسانها و بالطبع کشورها از یکدیگر امری طبیعی است. ادبیات تطبیقی به بررسی سیر روند این تاثیر و تاثرها از جنبه تخصصی خود، یعنی ادبیات ملتها می پردازد و نوع ومیزان این تاثیرات و الگوبرداری ها را مشخص کرده و کیفیت و کمیت آن را می سنجد. مارسل پروست، نویسنده مشهور فرانسوی، یکی از نویسندگان نابغه و نوآور در تاریخ داستان نویسی اروپا محسوب میشود. اثر سترگ او »در جستوجوی زمان از دست رفته« طولانی ترین و پیچیده ترین رمان تاریخ ادبیات جهان تا به امروز است. جریان و سریان بیپایان زمان و خاطره در این اثر همواره خواننده را با خود به دنیای پیچ درپیچ پروست می برد. سه عنصر اساسی داستان یعنی شخصیت، زمان و موقعیت(مکان) که بدون آنها داستان ناقص جلوه میکند، در اثر پروست به بهترین نحو ساخته و پرداخته شده اند. محمود دولت آبادی که سزاوار است او را بزرگترین رماننویس ادبیات معاصر فارسی قلمداد کرد، صاحب آثار فراوانی از جمله طولانی ترین رمان فارسی»کلیدر«، »جای خالی سلوچ« و اثر مورد نظر این پژوهش»روزگار سپری شده مردم سالخورده« میباشد. این توانایی و اقتدار در داستان نویسی، موجب شده که به او لقب »آقای رمان فارسی« را بدهند. او در کتاب »روزگار سپری شده مردم سالخورده« با مرور خاطرات زندگی و کنکاش در زمان و حوادث توسط راویان داستان به صورت ناخودآگاه اثر پروست را به یاد خواننده می آورد. لذا با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش سعی بر آن است تا با تطبیق این دو اثر از جنبه های موقعیت مکانی به این مهم دست یافت که دولت آبادی حتی بهصورت ناخودآگاه تحت تاثیر اثر نویسنده فرانسوی بوده است چرا که مشابهت های قابل تاملی را میتوان در دو اثر مشاهده کرد.

کلیدواژه ها:

ادبیات تطبیقی ، مارسل پروست ، در جست وجوی زمان از دست رفته ، محمود دولت آبادی ، روزگار سپری شده مردم سالخورده ، موقعیت مکان.

نویسندگان

سحر عبدالوند

کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سیدمرتضی هاشمی باباحیدری

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

محمدرضا نصراصفهانی

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران