ارزیابی ریسک زیست محیطی تصفیه خانه ی فاضلاب مبتنی بر الگوی مدیریت ریسک استاندارد ایزو ۳۱۰۰۰ (مطالعه ی موردی تصفیه خانه ی فاضلاب شهر قدس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مهندسی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: EEMCONF03_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 747
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد سیل سپور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه محیط زیست، واحد تهران غرب، دانش گاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بیتا آزادبخت

استادیار گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بهنوش خوش منش

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، واحد پرند، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

< p> پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و مدیریت ریسک های زیست محیطی تصفیه خانه ی فاضلاب به روش تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار زیست محیطی (EFMEA) با رویکرد و الگوبرداری از فرایند مدیریت ریسک استاندارد ایزو ۳۱۰۰۰ ویرایش ۲۰۱۸ انجام پذیرفته است. محدوده مطالعاتی این پژوهش در تصفیه خانه ی فاضلاب شهر قدس می باشد. بدین ترتیب پس از انجام مطالعه و پژوهش در ارتباط با مبانی نظری تحقیق و بررسی مستندات و سوابق تصفیه خانه و انجام بازدیدهای میدانی از فعالیت ها و فرآیندهای مختلف با خبرگان این حوزه مصاحبه گردید و در نتیجه ۲۳ ریسک زیست محیطی برای تصفیه خانه شناسایی شد. به منظور تعیین درجه ی معیارهای هریک از ریسک ها پرسشنامه ای در این خصوص طراحی و نظرات خبرگان اخذ گردید و به منظور دسته بندی و تعیین حد اطمینان ریسک ها از روش های آنالیز آماری استفاده گردید. کلیه مراحل شناسایی، تحلیل و اندازه گیری ریسک ها طبق فرایند ارزیابی ریسک استاندارد مدیریت یایزو ۳۱۰۰۰ انجام پذیرفت. نتایج حاصل از ارزیابی ریسک نشان داد که ریسک "ورود فاضلاب های صنعتی به شبکه های فاضلاب خانگی" در رتبه اول و "رهاسازی پساب تصفیه خانه به شبکه جمع آوری آب های سطحی" و " نشت گاز کلر درتصفیه خانه" به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار می گیرند. از مجموع ۲۳ ریسک شناسایی شده ۳ ریسک (۲۳.۳ درصد)در سطح خیلی بالا، ۹ ریسک (۴۵.۹۲ درصد) در سطح بالا، ۷ ریسک (۲۱.۵۷ درصد) در سطح متوسط و ۴ ریسک (۹.۲۱درصد) در سطح کم قرار گرفتند. در انتها مهمترین راهکارهای پیشنهاد ی جهت کنترل و علاج ریسک های بارز شناسایی شده ارائه گردید.< /p>

کلیدواژه ها

ارزیابی ریسک زیست محیطی، تصفیه خانه ی فاضلاب، مدیریت ریسک، ایزو ۳۱۰۰۰ ، علاج ریسک، EFMEA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.