آثار سوء تراکم فروشی چالشی بر حفظ محیط زیست شهری (مورد مطالعه: شهریار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF02_171
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا رجبی

استاد یار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

سیدامیر چاووشی

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

چکیده

تراکم فروشی یا همان صدور مجوز »ایجاد طبقات اضافه«، به عنوان پایه اصلی درآمد شهرداریها که نه فقط در تهران که در سایر شهرهای بزرگ و کوچک، به مدل رایج برای پوشش هزینه های مدیریت شهری تبدیل شده است، دست کم ۵ عارضه پنهان برای »اقتصاد شهر«، »بازار مسکن« و » شهروندان« به خصوص »متقاضیان مسکن« به همراه دارد. طرح موضوع فروش تراکم عمدتا به سال های ۱۳۶۹ و پس از آن باز می گردد و در ارتباط تنگاتنگی با رویکرد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن دوره قرار دارد. مخالفت ها با مسئله فروش تراکم – فارغ از مباحث قانونی آن عمدتا با مباحث حقوق همسایه در اسلام مرتبط است. از این منظر، شاید بتوان بحث اشراف را فرهنگی ترین حاشیه بحث تراکم فروشی به شمار آورد.امروزه تاکید بر مسئله اشراف در کلان شهرهاف ظرفیت لازم جهت تاثیرگذاری و حساس نمودن مردم و سیاستگذاری نسبت به مسئله تراکم فروشی را از دست داده است، چرا که امروزه بحث در باره اشراف مانند گذشته اهمیت فرهنگی ندارد. این امر می تواند دلایل متعددی داشته باشد که از جمله آنها می توان به مسئله تغییر کارکرد حیاط در زندگی خانواده های شهری اشاره نمود. در بعد اجتماعی ، تراکم فروشی سبب تبدیل مسکن از محصولی در جهت رفع نیاز به کالایی در جهت عرضه به بازر شده است.هنگامی که عده ای تحت عنوان بساز و بفروش با تخریب منزل های قدیمی بتوانند به سود کلانی دست پیدا نمایند سسلسله وقایع جدید به وقوع خواهد پیوست که ضرورتا در جهت ایجاد خانه و محلات مناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی پیش نخواد رفت. هدف مقاله حاضر بررسی آثار سوء تراکم فروشی چالشی بر حفظ محیط زیست شهری ( مورد مطالعه: شهریار) با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج ها نشان می دهد در شهرهایی که طی این سالها، تراکم فروشی منبع اول تامین مالی شهرداری بوده است، »زمین بازی« از سوی مالکان و دلالان ملک در اوج رونق قرار داشته و به خاطر »اثر فزاینده تراکم ساختمانی بر قیمت زمین«، نه تنها مالکان حقیقی که سازمانها و نهادهای مختلفی همچون بانکها، با هدف تامین مسکن برای کارکنان و در گام بعد با انگیزه کسب سود، وارد این روند معیوب شده اند. پیشنهاد می شود براساس این لایحه به مدیریت شهری اجازه داده شده تا از شهروندان متناسب با فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی آن ها عوارضی را به عنوان درآمد پایدار پیش بینی و از شورای شهر مجوز دریافت آن گرفته شود. به عنوان مثال در صورت اجرای این لایحه میان عوارض دریافت از شهروندی که زباله بیشتر تولید میکند یا آنکه از امکانات رفاهی بیشتر از شهر استفاده میکند با عوارض شهروندی که هزینه کمتری را به شهر تحمیل میکند تفاوت وجود دارد.

کلیدواژه ها

آثار سوء تراکم فروشی، حفظ محیط زیست شهری، شهریار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.