تبیین علل شکل گیری اسکانهای غیررسمی در حاشیه کلانشهرها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF02_153
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران قریشی

کارشناس امور فرهنگی

چکیده

امروزه پدیده اسکان غیررسمی به جزء جدایی ناپذیر شهرهای کشور به ویژه کلان شهرها تبدیل شده است که از یکسو بازتاب فضایی نابرابریها و بی عدالتی های اجتماعی و اقتصادی و توزیع امکانات و منابع در سطوح ملی، منطقه ای و محلی بوده و از سوی دیگر حاصل کاستی های برنامه ریزی شهری و مسکن، شهروندزدایی و توجه نداشتن به نیازهای اجتماعی و اقتصادی گروه های کمدرآمد در طرح های توسعه شهری است. ساکنان این نوع سکونتگاه ها از ابعاد مختلف، یعنی کالبدی(مسکن نابهنجار)، اجتماعی(رفتارهای اجتماعی جدا از جامعه شهری) و اقتصادی(ویژگی اشتغال و درآمد و مهاجرت) متمایز می شوند. شکل گیری سکونتگاه های نامتعارف و غیررسمی در نظام شهرنشینی ایران و بخصوص کلان شهرها ناشی از نابرابری های اقتصادی، اجتماعی است که در سطوح ملی و منطقه ای و حتی درون مناطق وجود دارد. در واقع از محروم ترین اقشار جامعه شهری به شمار می آیند و به اعتبار همین محرومیت شدید در برابر هر گونه آسیب اجتماعی و کالبدی نیز بی دفاع اند. هدف مقاله حاضر تبیین علل شکل گیری اسکانهای غیررسمی در حاشیه کلانشهرها با روش توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد رشد پدیده فقر شهری و عمیقتر شدن شکاف طبقاتی در شهرها باعث شده است که گروه های کمدرآمد شهری در فضاهای جغرافیایی خاصی ساکن شده و از روند کلی توسعه کنار مانده و به حاشیه رانده شوند. این گروه هاعمدتا مهاجرانی هستند که در جستجوی وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر راه درازی را طی کرده و در فقدان منابع کافی درآمدی در زاغه های شهری پناه گرفته اند. پس می توان گفت سکونتگاه های غیر رسمی به نوان بافتهای مساله دار همواره دارای ظرفیت بالقوه و بالفعل مردمی است که لزوم شناخت ابعاد و ماهیت، و سپس به کارگیری آن در نظام مدیریت شهری جهت ساماندهی ضرورتی اجتناب ناپذیر بوده که نتیجه آن تحقق توسعه پایدار شهری است. در راستای حل مسائل این گونه سکونتگاه ها برنامه ریزی دقیق و صحیحی به منظور ساماندهی و توانمندسازی آنها ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

آسیب های اجتماعی، سکونتگاه های غیررسمی، حاشیه کلانشهرها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.