تحلیلی بر زیبایی شناسی هندسی در معماری سنتی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در مهندسی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UVCONF02_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد اشرفی

عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه ای،

غزال صفدریان

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی-واحد پردیس-ایران

چکیده

زیبایی و تمایل به زیبایی ها امری فطریست که ریشه در وجود آدمی دارد و این صفت ودیعه ای از طرف خداوند متعال است که زیبای مطلق و کانون تمام زیبایی هاست . زیبایی شناسی به منظور تشریح ماهیت زیبایی و نحوه درک انسانها از زیبای و سطوح گوناگون آن است. فضاهای معماری هنگامی ارزشمند میشود که بتواند ذهن مخاطب را به خود مشغول و به فعالیت وا داشته و موجبات امنیت روانی و خوشایندی عاطفی و احساسی را برای او فراهم نماید . معماران در خلق آثار خود همواره به نیازهای روحی خود و مخاطب توجه داشته و علاوه بر رعایت مراتب عملکردی و اقلیمی به القاء حس زیبایی مبادرت ورزیده اند و در این میان هندسه و تناسب به عنوان ابزاری قدرتمند در دستان معماران سنتی ، انتظام ، هماهنگی ، تعادل بصری و القاء حس زیبایی را برای مخاطبان به ارمغان آورد است.در این مقاله ابتدا به بررسی مفهوم زیبایی و زیبایی شناسی از منظر اندیشمندان، همچنین فلاسفه اسلامی پرداخته و پس از بیان زیبایی شناسی در هنر، جنبه های زیبایی شناسی در ریاضیات و هندسه مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت به تحلیل نظام هندسی و زیبایی شناسی در آثار معماری ایران پرداخته شده است .این پژوهش مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای به صورت تحلیلی می باشد که به تبیین مقوله زیبایی شناسی هندسی در آثار معماری سنتی ایران پرداخته و در جمع بندی مطالب دلایل آفرینش خلق این گونه فضاها بیان شده است .

کلیدواژه ها

زیبایی شناسی ، زیبایی شناسی هندسی ، هندسه در معماری ، معماری سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.