CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثرات ژئومورفولوژیکی وقوع خشکسالی های اخیر و پایش مکانی پیامدهای آنها، در حوضه های کوهستانی مناطق نیمه خشک (با استناد به مدارک و شواهد میدانی) مطالعه موردی: حوضه آذرشهر چای - واقع در دامنه های غربی کوهستان سهند (شمال غرب ایران)

عنوان مقاله: بررسی اثرات ژئومورفولوژیکی وقوع خشکسالی های اخیر و پایش مکانی پیامدهای آنها، در حوضه های کوهستانی مناطق نیمه خشک (با استناد به مدارک و شواهد میدانی) مطالعه موردی: حوضه آذرشهر چای - واقع در دامنه های غربی کوهستان سهند (شمال غرب ایران)
شناسه ملی مقاله: INDM02_067
منتشر شده در دومین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران در حوادث غیرمترقبه طبیعی در سال 1385
مشخصات نویسندگان مقاله:

مریم بیاتی خطیبی - استادیار گروه پژوهشی جغرافیا
فریبا کرمی - استادیار گروه پژوهشی جغرافیا

خلاصه مقاله:
حوضه های کوهستانی مناطق نیمه خشک، از حساس ترین مناطق برای وقوع خشکسالی های شدید و از گستره های مستعد برای بروز انواع پیامدهای آن محسوب میشوند. در چنین مناطقی، حضور دامنه های پر شیب و عمدتا ناپایدار، پوشش گیاهی تنک، ضخامت کم خاک های قابل کشت، چرای مفرط و … باعث شده است که اجزاء سیستم های مختلف حاکم در چنین مناطقی، حساسیت های زیاد و عکس العمل های شدیدتری در برابر نوسانات بارش و وقوع خشکسالی ها از خود نشان می دهند و به دنبال تداوم خشکسالی ها ، تغییرات پدید آمده برجسته تر و در مواقعی به حد بحرانی برسد. حوضه های کوهستان سهند، بویژه حوضه های غربی و در راس آنها، حوضه آذرشهر چای، به شدت از وقوع خشکسالی های اخیر آسیب دیده است. پوشش گیاهی در بخش های بالا دست حوضه، که عمدتا از چشمه های تغذیه می شدند، امروزه با خشک شدن آنها، از سطوح شیبدار برچیده شده و دامنه ها به انواع فرسایش، بویژه برای فعالیت فرسایش خندقی و شیاری مستعد شده اند و مهمتر از تمامی مواردی که ذکر شد، ثروت ملی این منطقه، یعنی درختان گردو و در اثر وقوع خشکسالی های اخیر به تدریج در حال خشک شدن هستند. با کاهش محصولات گردو و افزایش جدال بر سر تقسیم آب و همچنین عدم توجه مسئولین به مدیریت مناسب آب، روستائیان مجبور به ترک روستاها شده اند. به همین دلیل، تعداد روستاهای کاملا از سکنه خالی شده و روستاهایی که بخشی از آنها متروک مانده اند، در سال های اخیر افزایش یافته است. دربخش های پایین دست، یعنی حوالی سواحل دریاچه شور ارومیه، خشکسالی ها و پیامدهای آن به گونه های دیگر ظاهر شده است. گسترش پلایا ها و شور شدن آب چاه ها از جلوه های عمده چنین خشکسالی هایی است. در این مقاله سعی شده است با استفاده از پایش مکانی و با بکارگیری تکنیک GIS ، پیامدهای وقوع خشکسالی های اخیر در حوضه های کوهستانی ، دریک حوضه نمونه ارائه شود.

کلمات کلیدی:
خشکسالی ، پایش مکانی ، GIS ، فرسایش ، حوضههای نیمه خشک ، حوضه آذرشهر چای ، دامنه غربی سهند

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/12372/