ارزیابی، تبیین و مقایسه مفاهیم تاب آوری و پایداری در مهندسی حمل ونقل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی تاب آوری شریان های حیاتی و زیرساخت های عمرانی
  • کد COI اختصاصی: NCRCI01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید ندیمی

استادیار بخش مهندسی عمران- دانشگاه شهید باهنر کرمان

امیرحسین ارجمند

دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش راه و ترابری- دانشگاه علموصنعت ایران

امیرحسین نجابت شعار

دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش راه و ترابری- دانشگاه تهران

چکیده

سیستم ها و شبکه های حمل ونقل، زیرساختهای مهمی برای موفقیت و رشد جوامع در تمامی سطوح، شامل: محلی، منطقه ای، ملی و بین المللی هستند. سیستمهای حمل ونقل، در حالیکه یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد هستند، برای حیات فعالیت های اجتماعی- اقتصادی نیز اهمیت بسیاری دارند. با رخداد حوادث و سوانح طبیعی و غیرطبیعی نظیر زلزله، سیل، طوفان، حوادث تروریستی و ... سیستم و زیرساخت های حمل ونقلی نیز ممکن است دچار اختلالات اساسی گردند. پس از رخداد برخی فعل وانفعلات در زمان کوتاهی پس از رخداد حادثه، در نهایت سیستم موجود دچار اختلال شده و در حال رسیدن به تعادل مجدد با شرایط جدید خواهد بود. انعطاف پذیری سیستم های حمل ونقل در مقابل بلایای طبیعی یا ساخت بشر، برای سیستم و عملکرد موثر مجموعه ای از سایر سیستم ها دارای بیشترین اهمیت است. دو مفهوم پایداری و تاب آوری ، در حال حاضر بطور عمده در ادبیات حمل ونقل مطرح میشوند. این مقاله در نظر دارد ابتدا به بررسی و تبیین مفهوم تاب آوری بپردازد. سپس مفهوم پایداری مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه مقایسه ای میان این دو مفهوم صورت می پذیرد. همچنین با توجه به اینکه مفهوم تاب آوری با انعطاف پذیری در ارتباط است، بحثهایی در رابطه با مفهوم انعطاف پذیری زیرساختهای حمل ونقلی نیز صورت خواهد گرفت.

کلیدواژه ها

تاب آوری ، انعطاف پذیری، زیرساخت، حمل ونقل، پایداری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.