CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

طراحی فضاهای عمومی پیادهمدار در راستای ارتقاء سلامت جسم و روان مادر و کودک (نمونه مطالعاتی: خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه)

عنوان مقاله: طراحی فضاهای عمومی پیادهمدار در راستای ارتقاء سلامت جسم و روان مادر و کودک (نمونه مطالعاتی: خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه)
شناسه ملی مقاله: KIDSUS01_023
منتشر شده در نخستین سمپوزیوم بین المللی آرمان شهر کودکان در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

پریا سنجیده - دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم وصنعت ایران، تهران، ایران،
سمیه جلیلی صدرآباد - پژوهشگر دوره دکتری شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
از مهمترین مسائل شهری که انسان همواره در ارتباط با جوامع شهری و محیط پیرامون خود با آن روبهرو بوده است، خلق فضاهای شهری مطلوب است. با توجه به این امر که حرکت پیاده، طبیعی، قدیمی و ضروری ترین شکل جابجایی انسان در محیط است که نقش اساسی در ادراک محیط و ارتباط با آن دارد. پیاده راه ها یا مسیرهای پیاده برای تبدیل فضاهای سکونتگاهی به مکانهای امن و لذتبخش برای پیادهروی اختصاص داده شده اند. امروزه، در سیاست های شهری به دنبال تقویت محیط های پیاده و از بین بردن موانعی هستیم که توانایی ما را برای پیاده روی آسان و ایمن، محدود می کند. از طرفی با توجه به این امر که تعداد جمعیت کودکان نواحی شهری در جهان در حال افزایش است و این بخش از جمعیت به عنوان سرمایه هر کشور محسوب میشود، طراحی فضاهای مناسب برای کودکان از اهمیت بالایی برخوردار میباشد؛ تا کودکان در آن رشد کنند و نیازهای خود را برطرف نمایند. کودکان به عنوان عضوی از جامعه دارای مجموعه ای از خواسته ها و نیازها هستند که با در نظر گرفتن نظریه همهشمولی شهرها، بایستی کودکان و مادران آنها را به عنوان گروه مهمی از استفاده کنندگان از فضاهای عمومی مدنظر قرار داد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق از نوع تحلیلی- توصیفی میباشد. در این پژوهش و به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات از شیوه های اسنادی و کتابخانهای و میدانی و ابزار مشاهده و عکس برداری استفاده و از رویکرد کیفی و ماهیتا اکتشافی استفاده شده است . برای بررسی این امر خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه به عنوان نمونه موردی مطالعه انتخاب و اطلاعات به دستآمده از طریق تکنیک سوات مورد تحلیل قرار گرفت. هدف پژوهش، ارتقاء سلامت مادر و کودک از طریق طراحی فضاهای عمومی پیادهمدار میباشد. نتایج پژوهش نشان میدهد که پیادهراه مورد مطالعه با شاخصهای شهر دوستدار کودک، مقداری فاصله دارد و در این راستا پیشنهادهایی برای بهبود این فضا برای دستیابی به این هدف ارائه شده است.

کلمات کلیدی:
پیاده راه، شهر دوستدار کودک، فضاهای عمومی، مادر و کودک، خیابان خیام جنوبی شهر ارومیه.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1236880/