طراحی الگوی شادمانی سازمانی اعضای هیئت علمی؛ الگویی برآمده از نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی، دوره: 10، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_SMSN-10-40_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرسده آدابی

دانشجوی دکتری مدیریت منابع انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد امارات متحده عربی

علی حاجیها

استادیار دانشگاه ازاد اسلامی واحد تهران شمال

عباس خورشیدی

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

چکیده

شادی یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سازمان ها تلقی می شود که عواطف مثبت پرسنل را افزایش داده و با کاهش عواطف منفی، باعث افزایش بهره وری می گردد. اعضای هیئت علمی مهم ترین سرمایه انسانی دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی محسوب می شوند. بنابراین، پرداختن به مقوله نشاط و عوامل ایجادکننده آن در میان اعضای هیئت علمی بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی شادی سازمانی اعضای هیئت علمی بود که از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین استفاده شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، با ۲۶ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های آزاد تهران به عنوان مطلعین کلیدی در حوزه شادی سازمانی و صاحبان آثار در این حوزه، مصاحبه های عمیق به عمل آمد و داده ها از مصاحبه ها استخراج گردید. داده ها طی سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتیجه حاصل از آن ۱۷ مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل راهبردهای استقرار الگوی شادی سازمانی (زمینه سازی ایجاد شادی سازمانی)، شرایط محیطی مداخله گر (خصوصیات فردی اساتید و دانشجویان)، ویژگی های زمینه ای (شرایط خانوادگی، کاری، رفاهی، تدریس و پژوهش، فرهنگ سازمانی و اقتصادی)، شرایط علی (روابط اجتماعی، فضای محیط کار، تجهیزات کاری، سیستم تشویقی و رفتار اخلاقی محیط کار)، پدیده اصلی (شادی سازمانی) و پیامدها (شهرت و اعتبار دانشگاه، افزایش کارایی دانشگاه و کاهش فرسودگی شغلی) جای گرفتند. این الگو فرایند عملیاتی سازی الگوی شادی سازمانی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران و روابط بین مقوله ها و ابعاد آن ها را منعکس می نماید.

کلیدواژه ها

شادی سازمانی, بهبود عملکرد, اعضای هیئت علمی, نظریه داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.