تحلیل اکسرژی و بررسی بهبود شاخص های کیفیت مصرف انرژی در کارخانه گاز و گاز مایع ۸۰۰ شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی مکانیک تبدیل انرژی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EEDJ-7-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 393
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فخرالدین جویجری

Islamic Azad University Ahvaz branch, Department of mechanical Engineering, Ahvaz, Iran

عباس کوثری نیا

Islamic Azad University Ahvaz branch, Department of mechanical Engineering, Ahvaz, Iran

مهدی مهرپویا

University of Tehran, Faculty of New Science and Technologies, Renewable Energies and Environmental Department ,Tehran, Iran

نادر نبهانی

Petroleum University of Technology (PUT), Department of Mechanical Engineering, Abadan, Iran

چکیده

در این مطالعه کیفیت مصرف انرژی کارخانه گاز و گاز مایع ۸۰۰ شرکت ملی نفت جنوب ایران واقع در شهر اهواز، براساس تحلیل اکسرژی و با استفاده از نرم افزار متلب به طور دقیق ارزیابی شده است. کیفیت مصرف انرژی شاخصی است که به طور مستقیم بر رشد اقتصادی هر کشور تاثیر می گذارد و تحلیل اکسرژی یک روش اساسی برای شناسایی مکان، علل و اندازه ناکارآمدی ترمودینامیکی یک فرآیند است. لذا با تعریف جریان های سوخت و محصول به تحلیل دو معیار تخریب اکسرژی و بازده اکسرژی در تجهیزات کارخانه پرداخته شد. بدین صورت که با استفاده از قابلیت کد نویسی نرم افزار متلب و پس از جایگذاری نتایج مدل سازی نرم افزار اسپن هایسیس در معادلات نرخ اکسرژی جریان، دو شاخص تخریب اکسرژی و بازده اکسرژی تجهیزات کارخانه گاز و گاز مایع مورد محاسبه و ارزیابی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی دو شاخص تخریب اکسرژی و بازده اکسرژی نشان می دهند که بیشترین تخریب اکسرژی به ترتیب با ۶۲۹ و ۵۱۰ کیلووات مربوط به مبدل حرارتیE۱۰۱ و کمپرسور K۱۰۳ می​باشد. و مبدل حرارتی E۱۰۱ با ۱۶٪ ، کمترین بازده اکسرژی را دارد. همچنین این بررسی​ها نشان می​دهد که با ارتقای شاخص های عملکرد این دو تجهیز، میزان تخریب اکسرژی آنها کاهش یافته و باعث بالا رفتن سطح کیفیت مصرف انرژی و در نتیجه بهبود کارآیی این کارخانه می ​گردد.

کلیدواژه ها

Exergy analysis, exergy destruction, exergy efficiency, process improvement, تحلیل اکسرژی, تخریب اکسرژی, بازده اکسرژی, بهبود فرآیند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.