تحلیل عوامل موثر بر نرخ مسکن خالی در ایران طی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ ازطریق روش مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر کمترین مربعات جزئی (PLS-SEM)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله اقتصاد شهری، دوره: 5، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_UEUI-5-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 400
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران
استادیار، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران
دانشجوی دکتری، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران
چکیده
مسکن به مثابه یک موهبت اجتماعی و به شکل کالای خصوصی در بازار مصرفی و سرمایه ای با نیروهای جورسازی مانند قیمت بین تقاضاکنندگان و عرضه کنندگان مبادله می شود. افزایش مداوم قیمت مسکن، به روند پیش بینی پذیر و تکرارپذیر سوددهی در بازار منجر شده و انگیزه سرمایه گذاری در بخش مسکن را افزایش داده است. مطابق ادبیات اقتصاد مسکن، یکی از علل مهم شکل گیری مسکن خالی افزایش تقاضای سرمایه ای مسکن است؛ اما باوجود تکرار این مدعا در مقالات و کتاب های مرتبط هنوز این فرضیه در ایران به محک آزمون تجربی گذاشته نشده است. این مقاله به کمک نرم افزار SmartPLS و ازطریق روش مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر کمترین مربعات جزئی (PLS-SEM) سعی در کشف عوامل موثر بر افزایش نرخ مسکن خالی (سهم مسکن خالی از کل مسکن موجود) در سالهای ۱۳۸۵، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ دارد. به همین منظور، تاثیر چهار عامل عرضه، تقاضای سرمایه ای، جمعیت و قدرت خرید بر نرخ مسکن خالی آزمون شد و نتایج نشان دادند در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ کاهش تقاضای مصرفی (کاهش قدرت خرید) و افزایش تقاضای سرمایه ای و در سال ۱۳۸۵ کاهش جمعیت در برخی استان ها علل اصلی و عمده افزایش نرخ مسکن خالی بوده است. درباره سایر عوامل نیز در سال ۱۳۸۵ نرخ مسکن خالی با قدرت خرید خانوار و تقاضای سرمایه ای رابطه معکوس و با عرضه رابطه مستقیم داشته و در سال ۱۳۹۰ نرخ مسکن خالی با عرضه مسکن رابطه معکوس داشته است. در سال ۱۳۹۵ نیز افزایش عرضه سهم اندکی در افزایش نرخ مسکن خالی داشته است.کلیدواژه ها
نرخ مسکن خالی, تقاضای سرمایه ای مسکن, تقاضای مصرفی مسکن, عرضه مسکن, علت مسکن خالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.