مکانیابی ایستگاه های شبکه کینماتیک آنی با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی در سواحل جنوبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 30، شماره: 117
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-30-117_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد مرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئودزی، دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

علیرضا آزموده اردلان

استاد تمام دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

پرهام پهلوانی

استادیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران

چکیده

در سال های اخیر سازمان های نقشه برداری کشور، جغرافیایی،ثبت و املاک کشور و به صورت محدود برخی شهرداری ها برای ارائه خدمات تعیین موقعیت آنی دیفرانسیلی اقدام به ایجاد سامانه هایی کرده اند. این سامانه ها هرچند برای مقاصد نقشه برداری سریع در کشور موثر و مفید بوده اند، اما تامین کننده تعیین موقعیت دقیق در مناطق ساحلی و فراساحلی کشور برای پاسخگویی به نیازهای ناوبری و اکتشاف و استخراج منابع دریایی در میادین نفتی نیستند. این در حالی است که کشور دارای مرز آبی طولانی در جنوب و شمال بوده و در برنامه های توسعه کشور، اقتصاد دریا محور در اولویت قرار گرفته است. گام اصلی در ایجاد یک سامانه تعیین موقعیت دیفرانسیلی آنی انتخاب مکان مناسب برای استقرار ایستگاه های تعیین موقعیت دائم است. لذا مکان یابی ایستگاه های شبکه کینماتیک آنی در جنوب کشور موضوع این تحقیق قرار گرفت. برای این منظور ابتدا ماتریس مقایسه زوجی لایه ها و زیرلایه های اطلاعاتی مورد نیاز، بر اساس نظر پنج خبره در این امر به روش دلفی به دست آمد. سپس با استفاده از نرم افزار Matlab به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی(Fuzzy Analytic Hierarchy Process) برنامه  نویسی و وزن هر لایه و زیرلایه محاسبه شد. سپس بر اساس وزن های به دست آمده از تجزیه و تحلیل ماتریس های مقایسات زوجی برای هر یک از زیر لایه ها، کلاسه بندی لایه ها در محیط GIS   انجام پذیرفت؛ در نهایت با ادغام لایه ها به روش هم پوشانی شاخص وزن دار (Weighted index overlay) بر اساس وزن های به دست آمده برای هر لایه، مکان یابی برای استقرار ایستگاه های دائمی بهینه  یابی شده است. جزئیات محاسبات و نتایج حاصل در مقاله ارائه شده است.

کلیدواژه ها

مکانیابی ایستگاه های مرجع دائمی CORS, تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP), شبکه کینماتیک آنی (NRTK), همپوشانی شاخص وزندار (Weighted index overlay)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.