ارزیابی تغییرات محتوای سدیم، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در برخی از ژنوتیپ های لوبیا (.Phaseolus vulgaris L) به عنوان شاخص های تحمل به شوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی و محیط زیست با تاکید بر برنامه توسعه ملل
  • کد COI اختصاصی: TICNF05_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عصری آقبلاغی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج، ایران

علیرضا عباسی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج، ایران

عبدالهادی حسین زاده

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج، ایران

منیژه سبکدست

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

شوری یکی از مهمترین تنش های محیطی است که موجب خسارت شدید به محصولات باغی و زراعی و همچنین کاهشتنوع زیستی گیاهی می گردد. کشت گونه های متحمل، یکی از روش های مقابله با پدیده شوری منابع آب و خاک است، ازاینرو شناسایی گونه های متحمل به شوری برای انجام این مهم اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه محتوای سدیم و پتاسیمداخل سلولی و همچنین نسبت پتاسیم به سدیم وابسته به کانال های انتقال این یون ها به عنوان شاخصی برای تحمل بهتنش شوری NaCl، در بافت برگ چندین ژنوتیپ گیاه لوبیای معمولی (.Phaseolus vulgaris L) تحت تنش شوری در شرایط گلخانه طی سه هفته ارزیابی شد. اعمال تیمارهای شوری آب آبیاری (صفر، ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ میلی مولار NaCl) در مرحله چهاربرگی گیاهچه ها آغاز شد. ژنوتیپ های مورد مطالعه رقم یاس به عنوان رقم تجاری، ژنوتیپ ۱۰۲، ۱۱۸۵ و ۱۱۸۹ موجود در بانک ژن پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بودند که در قالب طرح فاکتوریل دوعاملی در سه تکرار کشت شدند. ننایج نشان دادند که باافزایش غلظت نمک، ژنوتیپ های ۱۱۸۵ و ۱۱۸۹ از نظر دفع سدیم درونسلولی و همچنین نگهداری پتاسیم سلولی جهت حفظ تعادل پتاسیم به سدیم وضعیت یهتری نسبت رقم تجاری یاس وژنوتیپ ۱۰۲ دارند.

کلیدواژه ها

شوری، ژنوتیپ، تنش های محیطی، گونه های متحمل، محتوای سدیم و پتاسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.