طراحی زنجیره تامین تاب آور در صنعت نفت تحت ریسک های عملیاتی و اختلالی: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EPPR-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو بنشاسته

Iran University of Science and Technology

هادی صاحبی

Iran University of Science and Technology

محمدسعید جبل عاملی

Iran University of Science and Technology

چکیده

صنعت نفت از بزرگ ترین و موثرترین صنایع جهان است. به دلیل ساختار پیچیده زنجیره های تامین نفت و عدم­قطعیت قیمت و تقاضا، طراحی شبکه زنجیره تامین ابزاری مناسب برای بهبود این صنعت است. پیچیدگی زنجیره های تامین باعث افزایش آسیب پذیری نسبت به اختلالات می­شود؛ بنابراین هنگام طراحی زنجیره تامین، توجه به تاب­آوری که زنجیره تامین را قادر می­سازد در مواجهه با اختلال، عملکرد مناسبی داشته باشد، ضروری است. به علت نبود مفاهیم تاب آوری و اختلال در ادبیات زنجیره تامین نفت، مدل برنامه ریزی دومرحله ای تصادفی دو هدفه ارائه و از استراتژی توسعه پالایشگاه ها و جایگزینی بایواتانول جهت اختلاط با بنزین برای مقابله با اختلالات که بر صادرات نفت و واردات اکتان افزاهای بنزین اثر می­گذارند، استفاده شده است. نتایج نشان می­دهد که  اختلال در واردات اکتان افزاها، باعث کاهش ۱۰ درصدی ارزش خالص فعلی و در بخش انتقال نفت به پایانه های صادراتی باعث کاهش ۲ درصدی ارزش خالص فعلی شده و استفاده از استراتژی هایی همچون افزایش ظرفیت پالایشگاه­ها باعث ۱ درصد بهبود تابع هدف می­شود. مدل با استفاده از روش اپسیلون­­ محدودیت تکامل یافته برای کشور ایران به­عنوان مطالعه موردی در بازه زمانی ۸ ساله حل شده و آنالیز حساسیت بر پارامترهای مهم انجام شده است.

کلیدواژه ها

Petroleum Supply Chain Network Design, Operational Risk, Disruption Risk, Resiliency, Two Stage Stochastic Programming., طراحی شبکه تامین نفت, ریسک های عملیاتی, ریسک های اختلالی, تاب آوری, مدل برنامه ریزی دومرحله ای تصادفی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.