نهان نهاد اخلاق در ادبیات فارسی ( اساطیر و حماسه ها )

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات مدیریت
  • کد COI اختصاصی: SPCONF06_1051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعداله رحیمی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی. کرمان

کبری رحیمی

کارشناس ارشد مطالعات زنان. بافت

چکیده

اخلاق یکی از مهر افزوده های تربیتی است که در نهان نهاد آدمی جای دارد که اگر خوب پرورده شود، به زندگی و زنده بودن ارج و اهمیت روا می دارد، و اگر به بیراهه رود، شوم است اخلاق در لغت جمع واژه خلق است. خلق حالتی را گویند که در وجود انسان جای دارد و سبب آن می گردد که کارهایی متناسب با آن، گاه با اخذ و گاه بدون نیاز به تفکر و تامل از او پدیدار شود. اخلاق پیش از اسلام با وجود کتاب مقدسی مانند اوستا که مجموعه کاملی از تعالیم اخلاقی است و تمدن دیرین و روحیات ایران پیشین را یادآور می سازد، از مقوله های مورد توجه در ایران باستان بوده است. اخلاقی که از اندرزنامه های کهن نشآت می گیرد، پیچیده، ظریف و چنان سرشار است که میتوان مطالعه مضامین ادبیات فارسی سده های نخستین را براساس آن سنجید و پایدار کرد. در اسطوره های ایرانی ارزش ها و مفاهیم اخلاقی و خردپسند و صفات و مفاهیم ضداخلاقی و ناپسند در قالب موجوداتی اهورایی و اهریمنی ظاهر شده اند. بخش عمده ای از سازگاری و هماهنگی کارکردهای اسطوره ای با کارکردهای اخلاقی و خردگرا به دلیل خردورزی و اخلاق گرایی اسطوره های ایرانی است، و بخش دیگر آن نمادین بودن اسطوره و قدرت تاویل پذیری آن است. شاعران و نویسندگان و فلاسفه و مصلحان بزرگ این مرز و بوم در اشعار و آثار خود، به اخلاق توجه بسیاری نشان داده و اصطلاحات و مفاهیم اخلاقی را به جهت روشنگری ذهن و زندگی به کار برده اند. از آغاز شعرسرایی اولیه، اهمیت اخلاق و بداخلاقی و تاثیر آن در شعر و ادبیات فارسی وجود داشته و به آن پرداخته شده است. در روزگار ما، اخلاق خوش از زبان پزشکی که می گوید: من لباس سفید می پوشم، تا هموطنم سیاه پوش نشود، جاودانه می گردد.

کلیدواژه ها

اخلاق، ادبیات، اساطیر، شاعران، نویسندگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.