اعتبار اسناد الکترونیکی در فقه و حقوق موضوعه و تعرض به آن در جریان آیین دادرسی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات مدیریت
- کد COI اختصاصی: SPCONF06_0316
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 644
نویسندگان
کارشناس ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده
با پیشرفت تکنولوژی اسناد نیز با اشکال جدیدی به روابط حقوقی افراد جامعه وارد شده است که یکی از این اشکال، اسناد الکترونیکی می باشند. علیرغم تصویب قانون تجارت الکترونیک ایران در سال ۱۳۸۲، متاسفانه تعریف دقیقی از برخی مفاهیم کاربردی در این زمینه ارائه نگردیده است که همین امر باعث شده است تا ابهاماتی در وضعیت قراردادها و اسناد تنظیمی مابین افراد گردد. و در نتیجه امکان دادرسی صحیح و عادلانه را با مشکلات عدیده ای مواجه سازد. در ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی، اسناد کتبی به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا بیان شده است. و متعاقب آن در ماده ۱۲۸۴ در تعریف سند چنین مقرر داشته است: " سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوا یا دفاع قابل استناد باشد."اما از ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی چنین استنباط میشود که سند باید صورت مادی و تجسم بیرونی داشته باشد، اما استفاده حداکثری از امکانات الکترونیکی در روابط بین افراد و انعقاد قراردادها به صورت الکترونیکی، دولت ها را بر آن داشته است تا از جمله جنبه حقوقی آنها را مورد توجه قرار داده و به وضع قوانین مناسب در این زمینه بپردازند. در کشور ما نیز وضع قانون تجارت الکترونیک ایران مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ را می توان گامی مهم و موثر در این زمینه قلمداد کرد.اما محور و مبحث مهمی که باعث شده است نگارنده به نگارش این مقاله بپردازد، نقش اثباتی اسناد الکترونیک بعنوان شکل جدیدی از اسنادموضوع ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی است که اگر چه قانون مدنی در تعریف سند به صراحت ار لفظ "نوشته" استفاده کرده است، اما مقایسه اسنادسنتی و اسناد الکترونیک این امر را روشن می سازد که مطابق نظریه معادل های کارکردی، هر آنچه را که بتوان به عنوان کارکرد اسناد سنتی در نظر گرفت، دقیقا و یا حتی به شکلی بهتر از آن اسناد الکترونیک تامین می نمایند و همانند سایر دلایل از قابلیت استناد برخوردار بوده وطرفین می توانند با ادعای جعل و یا انکار و تردید،به اصالت این اسناد تعرض نمایند.کلیدواژه ها
سند، سند الکترونیکی، تعرض به سند الکترونیکیمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.