بررسی تاثیر تجربه برند و کیفیت خدمات بر بازاریابی دهان به دهان (موردمطالعه: بانک انصار استان خراسان شمالی)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی علوم انسانی و مطالعات مدیریت
- کد COI اختصاصی: SPCONF06_0232
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 763
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد
موسسه غیرانتفاعی حکیمان، بجنورد
چکیده
پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر تجربه برند و کیفیت خدمات بر بازاریابی دهان به دهان (موردمطالعه: شعب بانک انصار استان خراسان شمالی) صورت گرفت. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش و ماهیت توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مشتریان بانک انصار استان خراسان شمالی می باشد. جامعه آماری پژوهش نامحدود در نظر گرفته شده است و طبق آن بر اساس فرمول کوکران تعداد ۳۸۴ نفر جهت نمونه در نظر گرفته شد و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. بدین صورت که برای سنجش تجربه برند براکوس و همکاران (۲۰۰۹)، برای سنجش کیفیت خدمات پاراسورامان و همکاران (۱۹۹۰) و برای سنجش بازاریابی دهان به دهان مقیمی و رمضان (۱۳۹۰) استفاده شد. روایی محتوای پرسشنامه نیز مورد تایید اساتید مدیریت قرار گرفت و پایایی پرسشنامه مذکور به روش آلفای کرونباخ برای متغیرهای تجربه برند (۰/۸۳۵)، کیفیت خدمات ( ۰/۸۱۹) و بازاریابی دهان به دهان (۰/۷۴۹) به دست آمد. داده های به دست آمده با روشهای آمار توصیفی از طریق نرم افزار Spss نسخه ۲۱ و آمار استنباطی (روش معادلات ساختاری) به کمک نرم افزار لیزرل تجزیه وتحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، تجربه برند و کیفیت خدمات تاثیر مثبت و معناداری بر بازاریابی دهان به دهان دارد.کلیدواژه ها
تجربه برند۱، کیفیت خدمات۲، بازاریابی دهان به دهانمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.