پتانسیل سنجی بهره برداری از مزارع خورشیدی مبتنی بر فاکتورهای اقلیمی: مطالعه موردی استان ایلام

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه انرژی ایران، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJENERGY-21-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان نوراللهی

Industrial Engineering Department, Amirkabir University of Technology

داود فدایی

Industrial Engineering Department, Amirkabir University of Technology

مهدی مظفری

Industrial Engineering Department, Amirkabir University of Technology

چکیده

انرژی­خورشیدی یکی از انواع منابع انرژی­تجدیدپذیر می­باشد که با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی استان ایلام، می­تواند مورد استفاده قرار گیرد. هدف این مقاله، ارزیابی و شناسایی مناطق مستعد و دارای پتانسیل بالا جهت بهره­برداری از انرژی خورشیدی در استان ایلام می­باشد. با توجه به ضرورت لحاظ نمودن محدودیت­های فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست­محیطی؛ به منظور شناسایی مناطق غیرقابل بهره­برداری لایه­های رقومی مربوط به محدودیت­های تعریف­شده اعم از حداقل فاصله از مناطق حفاظت شده، حداقل فاصله از مناطق مسکونی، حداقل فاصله از خطوط انتقال و ... در محیط نرم­افزار GIS تهیه می­گردد و با استفاده از روی­هم قراردادن این لایه­ها با منطق AND نقشه نهایی مربوط به مناطق غیرقابل بهره­برداری استان تهیه می­گردد. در ادامه به منظور ارزیابی قابلیت مناطق قابل بهره­برداری، پس از شناسایی و تعریف ۴ دسته معیاراصلی و ۱۱ زیرمعیار مربوطه؛ وزن نسبی این معیارها و زیرمعیارها با استفاده از تکنیک FAHP و براساس نظرات گروهی از خبرگان دانشگاهی، دولتی و صنعتی مرتبط با حوزه انرژی­های تجدیدپذیر تعیین می­گردد و نقشه نهایی مربوط به قابلیت بهره­برداری از انرژی خورشیدی برای ۱۸ بخش­ مختلف استان ایلام مطابق با تقسیمات سیاسی کشور با روش جمع وزنی در محیط نرم افزار GIS تهیه می­گردد.

کلیدواژه ها

Solar Energy, Spatial Analysis, Land Capability, Fuzzy AHP, GIS, انرژی خورشیدی, تجزیه و تحلیل مکانی, قابلیت اراضی, فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی, سیستم اطلاعات جغرافیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.