سنجش کیفیت محیط سکونت شهری با رویکرد رضایتمندی مبتنی بر دیدگاه تجربی ( موردی: شهر ارومیه)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار، دوره: 6، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_HAFTH-6-24_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر شکرگزار

حسین نعمتی علیکان

عزیز شکاک نالوس

غلامرضا عابدینی

چکیده

در سال های اخیر، بروز بحران های مختلف در ابعاد زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی شهرها و... که ناشی از فقدان برنامه ریزی مناسب در سطح محلی است، سبب تنزل کیفیت محله ها، نواحی و مناطق شهری شده است. با استفاده از اصول سکونت پایدار، در فرآیند برنامه ریزی شهری و بهره مندی از ظرفیت های سکونتی، می توان به منظور ارتقا کیفیت محیط بهره جست. نخسین گام برای دستیابی به این منظور، ارزیابی میزان پایداری سکونتگاه های شهری در سطح محلی و منطقه ای است. در این پژوهش هدف سنجش کیفیت محیط سکونت شهری در مناطق شهری ارومیه می باشد. این هدف با توجه به رویکرد رضایتمندی مبتنی بر دیدگاه تجربی شکل گرفته است. جهت رسیدن به اهداف مورد نظر، ضمن بررسی و مطالعه پیشینه و ادبیات تحقیق، ابعاد و گویه­های کیفیت محیط سکونت شهری انتخاب شده­اند. سپس، با توجه به تعداد خانوار (۲۲۳۴۰۲) از طریق فرمول کوکران حجم نمونه با خطای ۵ درصد ۳۸۳ نفر برآورد و متناسب با تعداد خانوار در سطح مناطق توزیع شد. برای تجزیه­و­تحلیل توصیفی و استنباطی اطلاعات حاصل از پرسشنامه از آزمون­های آماری (T تک نمونه­ای، کروسکال والیس و نمودارها) در محیط SPSS استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که بعد محیطی به عنوان شاخص منفی با میانگین ۸۷/۲وضعیت نامناسبی دارد. بعد اجتماعی – فرهنگی با مقدار ۸۸/۲تقریبا از وضعیت خوبی برخوردار است. مقدار بعد اقتصادی ۶۸/۲، بعد کالبدی۵۹/۲ و بعد مدیریتی ۵۱/۲ که نتایج گویای پایین بودن رضایتمندی شهروندان از کیفیت سکونتی می باشد. طبق تکنیک کروسکال والیس منطقه۴ رتبه اول، منطقه ۳ رتبه دوم، منطقه ۱ رتبه سوم، منطقه ۲ رتبه چهارم و منطقه ۵ رتبه پنج را از لحاظ رضایتمندی از کیفیت سکونت شهری به خود اختصاص داده اند. در نهایت جهت رفع مشکلات و افزایش رضایتمندی و رفاه شهروندان گویه های ابعاد ۵ گانه براساس نمره بدست آمده اولویت بندی شده اند. قابل ذکر است براساس دیدگاه تجربی نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر با مطالعات پیشین مطابقت دارد.

کلیدواژه ها

Environmental Quality, Satisfaction, Experimental Viewpoint, Areas of Urmia City., کیفیت محیط, رضایتمندی, دیدگاه تجربی, مناطق شهر ارومیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.