بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت بر روند تغییرات شاخص های فیزیولوژیکی و عملکرد ارقام برنج در شمال خوزستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم به زراعی گیاهی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPPS-7-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعلی گیلانی

استادیار، عضو هیات علمی بخش اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.

سید عطاءاله سیادت

۲- استاد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

سامی جلالی

۳- کارشناس ارشد زراعت، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

کاوه لیموچی

۴- دکتری زراعت. باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران.

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی روند تغییرات شاخص­های فیزیولوژیکی و عملکرد برخی ارقام رایج برنج در سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور استان خوزستان اجرا شد. آزمایش به صورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بود. تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اصلی و ارقام برنج به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. تاریخ­های ۱۵ اردیبهشت، ۵ خرداد، ۲۵ خرداد در کرت­های اصلی و ارقام شامل هویزه و حمر (متحمل) عنبوری قرمز و چمپا (حساس) و رقم پرمحصول دانیال (نیمه متحمل) در کرت­های فرعی قرارگرفتند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد بیشترین عملکرد دانه مربوط به تاریخ کاشت مطلوب (۵ خرداد) بود که نسبت به کشت زود­هنگام (۱۵ اردیبهشت) ۵/۶۲ درصد افزایش تولید داشت. برتری شاخص های فیزیولوژیکی به خصوص در زمان خوشه دهی، دوام سطح برگ در طی دوره رسیدگی و هم چنین ظرفیت تجمع ماده خشک بیشتر (گنجایش دانه×تعداد دانه در مترمربع) از جمله دلایل این افزایش محسوب می شوند. در میان ارقام، عملکرد دانه رقم هویزه بر سایر ارقام برتری داشت و نسبت به دو رقم حساس به گرمای عنبوری قرمز و چمپا به ترتیب از ۹/۵۰ و ۳/۳۶ درصد عملکرد بیشتری برخوردار بود. ارقام حساس به گرما علی رغم داشتن شاخص سطح برگ حداکثر بیشتر به دلیل سرعت رشد محصول، بازدهی فتوسنتزی و سرعت رشد نسبی پایین تر، از عملکرد دانه کمتری برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

تاریخ های کاشت, برنج, شاخص های فیزیولوژیکی, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.