بررسی مقایسه ذهنیت طرحواره ای با سبک های مقابله ای اجتناب و جبران افراطی طرحواره ای بین زنان متقاضی و غیر متقاضی جراحی زیبایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سنجش و پژوهش در مشاوره کاربردی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCP-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرح میرزایی

Graduate of General Psychology, Pishva Varamin Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran

ناهید بابایی امیری

Assistant Professor, Department of Psychology, Pishva Varamin Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran

زهره صادقی افجه

Assistant Professor, Department of Psychology, Pishva Varamin Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهنیت طرحواره ای با سبک های مقابله ای اجتناب و جبران افراطی طرحواره ای  بین زنان متقاضی و غیر متقاضی جراحی زیبایی غرب تهران بود. روش: این پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک زیبایی مبین و برای جامعه آماری غیر مراجعه کننده زنان حاضر در مجتمع کوروش در غرب تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس و از بین مراجعه کنندگان در بازه زمانی بهمن ماه ۱۳۹۵ تا اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ نمونه ای به حجم ۱۰۰ نفر برای نمونه های متقاضی و ۱۰۰ نفر غیر متقاضی جراحی زیبایی انتخاب و به پرسشنامه های طرحواره های یانگ (۱۹۹۸)، جبران افراطی (۱۹۹۴) و اجتناب یانگ (۱۹۹۴) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بین ذهنیت طرحواره ای، جبران افراطی و اجتناب در زنان متقاضی زیبایی و غیر متقاضی تفاوت معناداری وجود دارد (۰۱/۰ p< ). نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش می توان استنتاج نمود که زنان اقدام کننده جراحی زیبایی از ذهنیت طرحواره ای ناکارآمد بیشتری رنج می برند و ممکن است این ذهنیت طرحواره ای در اقدام آنان به عمل جراحی نقشی ایفا کند.

کلیدواژه ها

Avoidance, Extreme Compensation, Cosmetic Surgery, Schematic Mindset, اجتناب, جبران افراطی, جراحی زیبایی, ذهنیت طرحواره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.